Linguine z kurczakiem w pomidorowo-czosnkowym sosie
Sos do kurczaka z czosnkiem Roleski to idealny balans sosu pomidorowego z odpowiednio dobraną ilością czosnku. Propozycja ta sprawdzi się zarówno jako dodatek na zimno, jak i na ciepło – w tym do przyrządzenia sosu pomidorowo-czosnkowego, w którym zanurzymy kawałki kurczaka, podane po przygotowaniu z włoskim linguine.
Sposób przygotowania
1. Kurczaka oczyszczamy z błon, myjemy i dokładnie suszymy.
2. Mięso kroimy wzdłuż tak, aby powstały grube plastry. Można je również rozbić, jak schabowe. Każdy kawałek nacieramy solą i świeżo mielonym pieprzem z każdej strony.
3. Pomidory kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Bazylię siekamy.
4. Gotujemy wodę na makaron, solimy ją i dolewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy makaron i gotujemy, aż będzie al dente. Następnie przecedzamy przez sito, ale nie wylewamy całej wody po gotowaniu. Zostawiamy pół szklanki - posłuży nam do zagęszczenia sosu.
5. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy kurczaka i smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będzie złocistobrązowy.
6. Mięso zdejmujemy z ognia i odkładamy na bok.
7. Zmniejszamy ogień i na tą samą patelnię wrzucamy czosnek. Smażymy do lekkiego zarumienienia. Następnie dorzucamy pomidory oraz sos do kurczaka z czosnkiem.
8. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Wlewamy kilka łyżek wody po makaronie i gotujemy. Następnie dodajemy masło i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.
9. Wrzucamy makaron i kurczaka. Dokładnie mieszamy i wyłączamy ogień. Odstawiamy na chwilę, po czym dodajemy bazylię.