Składniki: - 1 kg kruchych herbatników, - szklanka cierpkich konfitur np. z borówek, - 2 szklanki mleka, - 20 dag orzechów laskowych, - 2 łyżki mąki pszennej, - 30 dag śliwek z kompotu, - 25 dag masła, - 4 żółtka, - szklanka cukru, - torebka cukru waniliowego, - łyżka margaryny do posmarowania formy, pergamin, - listki mięty do dekoracji Przyrządzanie: Herbatniki pokruszyć. Odsypać 1/2 szklanki. Resztę zmieszać dokładnie z konfiturą. Z tej masy uformować małe kuleczki o średnicy około 2 cm. Obtoczyć je w odłożonych, pokruszonych herbatnikach. Ułożyć na blasze wysmarowanej cienką warstwą tłuszczu i wysuszyć w ciepłym piekarniku. Żółtka utrzeć w cukrem. Do masy dodawać porcjami mąkę i dokładnie ucierać. Dolać gorące mleko i całość zagotować. Masę ostudzić i utrzeć z masłem. Pod koniec ucierania dodać cukier waniliowy. Kuleczki z dżemem ułożyć w tortownicy wyłożonej pergaminem. Na kulkach ułożyć grubą warstwą kremu.Wierzch tortu udekorować warstwą posiekanych orzechów laskowych, rozdrobnionymi śliwkami zmieszanymi z konfiturą z borówek oraz listkami mięty. Porcja zawiera: 620 kcal Czas przygotowania: 70 minut Przepis na 12 porcji