Lody jogurtowe z żurawinowym musem

Nie od dziś wiadomo, że najlepszym towarzyszem letnich upałów są lody. Najlepiej smakować będą te zrobione w domu z dodatkiem ulubionych orzechów lub suszonych owoców. Tak naprawdę ograniczeniem jest tu tylko nasza fantazja!

Składniki

  • 1 duże opakowanie jogurtu greckiego (330 g)
  • 100 ml schłodzonego mleka skondensowanego
  • 100 g Żurawiny z sokiem z granatu np. Bakalland
  • Pół szklanki soku porzeczkowego
  • 50 g musli np. BA! Musli Chrupiące 5 owoców leśnych
  • Patyczki do lodów
  • Foremki do lodów

Sposób przygotowania

Jogurt grecki przekładamy do naczynia, dodajemy do niego skondensowane mleko i dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do lodówki na ok. godzinę, w tym czasie pamiętajmy, aby kilka razy masę dokładnie wymieszać. Z żurawiny i soku przygotowujemy na patelni mus, który gotujemy tak długo, aż wszystkie składniki połączą się z sobą. Wystudzony mus dodajemy do masy. Następnie masę przekładamy do silikonowych foremek do lodów, końcówki posypujemy musli, a na sam koniec wkładamy patyczki. Lody powinny chłodzić się w zamrażalniku przez całą noc. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje