Lody jogurtowe z żurawinowym musem
Nie od dziś wiadomo, że najlepszym towarzyszem letnich upałów są lody. Najlepiej smakować będą te zrobione w domu z dodatkiem ulubionych orzechów lub suszonych owoców. Tak naprawdę ograniczeniem jest tu tylko nasza fantazja!
Sposób przygotowania
Jogurt grecki przekładamy do naczynia, dodajemy do niego skondensowane mleko i dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do lodówki na ok. godzinę, w tym czasie pamiętajmy, aby kilka razy masę dokładnie wymieszać. Z żurawiny i soku przygotowujemy na patelni mus, który gotujemy tak długo, aż wszystkie składniki połączą się z sobą. Wystudzony mus dodajemy do masy. Następnie masę przekładamy do silikonowych foremek do lodów, końcówki posypujemy musli, a na sam koniec wkładamy patyczki. Lody powinny chłodzić się w zamrażalniku przez całą noc.