Lody na deser
Gorąco? Jeśli tak, spróbuj małej porcji słodkiego chłodu.

Lody truskawkowe
Składniki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kg truskawek
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 2 truskawki do dekoracji
Sposób przygotowania
1. Odsyp 3 łyżki cukru. Na małym ogniu podgrzej truskawki z cukrem, mieszaj do momentu jego rozpuszczenia się. Ostudź. Przecedź przez drobne sito. Wstaw do lodówki na 15 minut. 2. Śmietanę ubij z 3 łyżkami cukru. Połącz ją z owocami. Dokładnie wymieszaj. Włóż do zamykanego pojemnika. 3. Wstaw do zamrażalnika na 4 godziny. Przed nałożeniem lodów rozmrażaj je dłuższą chwilę. Dekoruj truskawkami.

Tort waniliowy z wiśniami
Składniki
- 1/2 kostki masła
- 2,5 szklanki pokruszonych herbatników
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżka mleka
- kokosowego
- mus
- 20 dag wydrylowanych wiśni
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- kilka łyżek dżemu wiśniowego
1. Masło rozpuść w rondelku. Dodaj pokruszone herbatniki i cukier puder, dokładnie wymieszaj. Masę włóż do tortownicy, mocno dociśnij. Wstaw do lodówki.
2. Z laski wanilii wyjmij ziarna, wymieszaj z cukrem. Jajka sparz wrzątkiem, oddziel białka od żółtek. Z białek i połowy cukru ubij sztywną pianę. W drugiej misce ubij śmietanę, a w kolejnej żółtka z pozostałym cukrem i mlekiem kokosowym.
3. Trzy masy połącz ze sobą, delikatnie wymieszaj. Wylej na przygotowany spód, włóż do zamrażalnika na noc. Wiśnie zmiksuj, przetrzyj przez sito, wymieszaj z jogurtem i dżemem, zmiksuj. Rozsmaruj na cieście. Wstaw do zamrażalnika. Dekoruj liśćmi mięty.