Lody na deser

Gorąco? Jeśli tak, spróbuj małej porcji słodkiego chłodu.

Lody truskawkowe
Lody truskawkowe123RF/PICSEL

Lody truskawkowe

Sposób przygotowania

1. Odsyp 3 łyżki cukru. Na małym ogniu podgrzej truskawki z cukrem, mieszaj do momentu jego rozpuszczenia się. Ostudź. Przecedź przez drobne sito. Wstaw do lodówki na 15 minut. 

2. Śmietanę ubij z 3 łyżkami cukru. Połącz ją z owocami. Dokładnie wymieszaj. Włóż do zamykanego pojemnika. 

3. Wstaw do zamrażalnika na 4 godziny. Przed nałożeniem lodów rozmrażaj je dłuższą chwilę. Dekoruj truskawkami. 

Tort z wiśniami
Tort z wiśniami123RF/PICSEL

Tort waniliowy z wiśniami

1. Masło rozpuść w rondelku. Dodaj pokruszone herbatniki i cukier puder, dokładnie wymieszaj. Masę włóż do tortownicy, mocno dociśnij. Wstaw do lodówki.

2. Z laski wanilii wyjmij ziarna, wymieszaj z cukrem. Jajka sparz wrzątkiem, oddziel białka od żółtek. Z białek i połowy cukru ubij sztywną pianę. W drugiej misce ubij śmietanę, a w kolejnej żółtka z pozostałym cukrem i mlekiem kokosowym.

3. Trzy masy połącz ze sobą, delikatnie wymieszaj. Wylej na przygotowany spód, włóż do zamrażalnika na noc. Wiśnie zmiksuj, przetrzyj przez sito, wymieszaj z jogurtem i dżemem, zmiksuj. Rozsmaruj na cieście. Wstaw do zamrażalnika. Dekoruj liśćmi mięty.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas