Lody na deser
Gorąco? Jeśli tak, spróbuj małej porcji słodkiego chłodu.
Lody truskawkowe
Sposób przygotowania
1. Odsyp 3 łyżki cukru. Na małym ogniu podgrzej truskawki z cukrem, mieszaj do momentu jego rozpuszczenia się. Ostudź. Przecedź przez drobne sito. Wstaw do lodówki na 15 minut.
2. Śmietanę ubij z 3 łyżkami cukru. Połącz ją z owocami. Dokładnie wymieszaj. Włóż do zamykanego pojemnika.
3. Wstaw do zamrażalnika na 4 godziny. Przed nałożeniem lodów rozmrażaj je dłuższą chwilę. Dekoruj truskawkami.
Tort waniliowy z wiśniami
1. Masło rozpuść w rondelku. Dodaj pokruszone herbatniki i cukier puder, dokładnie wymieszaj. Masę włóż do tortownicy, mocno dociśnij. Wstaw do lodówki.
2. Z laski wanilii wyjmij ziarna, wymieszaj z cukrem. Jajka sparz wrzątkiem, oddziel białka od żółtek. Z białek i połowy cukru ubij sztywną pianę. W drugiej misce ubij śmietanę, a w kolejnej żółtka z pozostałym cukrem i mlekiem kokosowym.
3. Trzy masy połącz ze sobą, delikatnie wymieszaj. Wylej na przygotowany spód, włóż do zamrażalnika na noc. Wiśnie zmiksuj, przetrzyj przez sito, wymieszaj z jogurtem i dżemem, zmiksuj. Rozsmaruj na cieście. Wstaw do zamrażalnika. Dekoruj liśćmi mięty.