Longan, czyli „smocze oko” i jego nietuzinkowe właściwości

Longan to owoc pochodzący z południowo-wschodniej Azji. Ma około 3 cm średnicy, posiada brązowo-żółtą skorupkę, pod którą skrywa się przeźroczystobiały miąższ. Najczęściej uprawiany jest w Chinach, gdzie jego nazwa long yan oznacza „smocze oko”. Chociaż nie tak powszechny w Polsce, jest doceniony przez wiele osób na całym świecie. Na czym polega fenomen longana? O jego nietuzinkowych właściwościach przeczytasz w tym artykule.

Longan
Longan ©123RF/PICSEL

Charakterystyka longana

Kiście longana
©123RF/PICSEL

Longan rośnie na wiecznie zielonych, średnio wysokich drzewach, których rozłożysta korona osiąga do 15 m w obwodzie. Jest blisko spokrewniony z liczi i rambutanem, więc łatwo go z nimi pomylić. Roślinę pokrywają okrągłe, ciemnozielone liście, a między nimi pojawiają się blado-żółte kwiaty, które po przekwitnięciu wydają owoce: gromadzą się w kiściach łudząco podobnych do winogronowych. Smak tego owocu jest bardzo wyrazisty i słodki – trudno porównać go do innych znanych roślin, jednak niektórym przypomina połączenie smaku winogron i orzechów. Obieranie longana jest bardzo proste – należy ścisnąć go po bokach, aż delikatna skórka pęknie i będzie możliwe jej ściągnięcie. Zamknięta w miąższu czarna pestka, przez niektórych uznawana za niejadalną, dawniej była uznawana jako antidotum na ukąszenia węży.

Właściwości longana

Longan
©123RF/PICSEL

Longan posiada sporą dawkę dobroczynnych dla organizmu składników. Dowiedziono, że jest źródłem witaminy C – szacuje się, że zaspakaja w znaczącym stopniu dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Poza tym jest bogaty w minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor i potas. Zawarte w nim antyoksydanty wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami. Spożywanie longana dobroczynnie wpływa na wzrok, wspomaga system odpornościowy organizmu, przyspiesza gojenie się ran oraz spowalnia procesy starzenia się. Wspaniale oczyszcza organizm, poprawia kondycję skóry i mięśni oraz przypuszcza się, że stanowi naturalny afrodyzjak. W medycynie naturalnej pestkę longanu stosuje się jako lek przeciwzapalny oraz wspomagający pracę serca. Smocze oko polecane jest także dla osób borykających się z bezsennością, przemęczeniem, problemami z koncentracją i stresem.

Dostępność w Polsce

Obrane owoce longana
©123RF/PICSEL

W Polsce longan jest trudno dostępny, więc spożywanie go na surowo jest utrudnione. Jednak w Azji często stanowi dodatek do deserów i ciast – przyrządza się z niego sorbety i koktajle. Na rynku europejskim smocze oko można spotkać puszkowane w zalewie - świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, przetworów i syropów. Surowe może być przechowywane w lodówce do 3 tygodni, uprzednio zapakowane w woreczek. Kaloryczność longana porównywalna jest z winogronami, 100 g owocu dostarcza około 60 kcal. Za ciekawostkę może posłużyć fakt, że smocze oko jest też wykorzystywane w kosmetyce, np. do produkcji szamponów i płynów do płukania ust.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas