Longan, czyli „smocze oko” i jego nietuzinkowe właściwości
Longan to owoc pochodzący z południowo-wschodniej Azji. Ma około 3 cm średnicy, posiada brązowo-żółtą skorupkę, pod którą skrywa się przeźroczystobiały miąższ. Najczęściej uprawiany jest w Chinach, gdzie jego nazwa long yan oznacza „smocze oko”. Chociaż nie tak powszechny w Polsce, jest doceniony przez wiele osób na całym świecie. Na czym polega fenomen longana? O jego nietuzinkowych właściwościach przeczytasz w tym artykule.
Charakterystyka longana
Longan rośnie na wiecznie zielonych, średnio wysokich drzewach, których rozłożysta korona osiąga do 15 m w obwodzie. Jest blisko spokrewniony z liczi i rambutanem, więc łatwo go z nimi pomylić. Roślinę pokrywają okrągłe, ciemnozielone liście, a między nimi pojawiają się blado-żółte kwiaty, które po przekwitnięciu wydają owoce: gromadzą się w kiściach łudząco podobnych do winogronowych. Smak tego owocu jest bardzo wyrazisty i słodki – trudno porównać go do innych znanych roślin, jednak niektórym przypomina połączenie smaku winogron i orzechów. Obieranie longana jest bardzo proste – należy ścisnąć go po bokach, aż delikatna skórka pęknie i będzie możliwe jej ściągnięcie. Zamknięta w miąższu czarna pestka, przez niektórych uznawana za niejadalną, dawniej była uznawana jako antidotum na ukąszenia węży.
Właściwości longana
Longan posiada sporą dawkę dobroczynnych dla organizmu składników. Dowiedziono, że jest źródłem witaminy C – szacuje się, że zaspakaja w znaczącym stopniu dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Poza tym jest bogaty w minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor i potas. Zawarte w nim antyoksydanty wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami. Spożywanie longana dobroczynnie wpływa na wzrok, wspomaga system odpornościowy organizmu, przyspiesza gojenie się ran oraz spowalnia procesy starzenia się. Wspaniale oczyszcza organizm, poprawia kondycję skóry i mięśni oraz przypuszcza się, że stanowi naturalny afrodyzjak. W medycynie naturalnej pestkę longanu stosuje się jako lek przeciwzapalny oraz wspomagający pracę serca. Smocze oko polecane jest także dla osób borykających się z bezsennością, przemęczeniem, problemami z koncentracją i stresem.
Dostępność w Polsce
W Polsce longan jest trudno dostępny, więc spożywanie go na surowo jest utrudnione. Jednak w Azji często stanowi dodatek do deserów i ciast – przyrządza się z niego sorbety i koktajle. Na rynku europejskim smocze oko można spotkać puszkowane w zalewie - świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, przetworów i syropów. Surowe może być przechowywane w lodówce do 3 tygodni, uprzednio zapakowane w woreczek. Kaloryczność longana porównywalna jest z winogronami, 100 g owocu dostarcza około 60 kcal. Za ciekawostkę może posłużyć fakt, że smocze oko jest też wykorzystywane w kosmetyce, np. do produkcji szamponów i płynów do płukania ust.