Łopatka w galarecie z warzywami

Doskonała przekąska, niezbędny składnik zimnego bufetu. Można ją przygotować w różnych dekoracyjnych foremkach.

Galareta
Galareta123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kg chudej łopatki wieprzowej
  • marchewka
  • łyżka vegety
  • po kawałku selera
  • pora i pietruszki
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • op. żelatyny (na 2 litry wody)
  • kilka gałązek natki

Przygotowanie:

Łopatkę umyj, pokrój w grubsze plastry. Włóż do lekko osolonego wrzątku, obgotuj. Odcedź, mięso ponownie umyj. Seler, por, marchewkę i pietruszkę oczyść, umyj. Do garnka wlej około 3 litrów wody, zagotuj. Włóż łopatkę, warzywa, dodaj vegetę, listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości mięsa, zdejmując szumowiny (marchewkę wyjmij wcześniej).

Mięso wyjmij z wywaru, ostudź, pokrój w kostkę. Wywar przelej przez sito, odmierz 2 litry, ostudź. W pół szklanki wywaru namocz żelatynę. Po 10 min podgrzej. Gdy żelatyna się rozpuści, połącz ją z pozostałym wywarem. Przygotuj foremki (np. do babeczek), napełnij warzywami i gałązkami natki, zalej małą ilością wywaru. Gdy stężeje, dodaj mięso, zalej wywarem, schłodź (3 godziny).

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas