Łopatka w galarecie z warzywami
Doskonała przekąska, niezbędny składnik zimnego bufetu. Można ją przygotować w różnych dekoracyjnych foremkach.
Składniki:
- 1 kg chudej łopatki wieprzowej
- marchewka
- łyżka vegety
- po kawałku selera
- pora i pietruszki
- kilka listków laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz
- op. żelatyny (na 2 litry wody)
- kilka gałązek natki
Przygotowanie:
Łopatkę umyj, pokrój w grubsze plastry. Włóż do lekko osolonego wrzątku, obgotuj. Odcedź, mięso ponownie umyj. Seler, por, marchewkę i pietruszkę oczyść, umyj. Do garnka wlej około 3 litrów wody, zagotuj. Włóż łopatkę, warzywa, dodaj vegetę, listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj na wolnym ogniu do miękkości mięsa, zdejmując szumowiny (marchewkę wyjmij wcześniej).
Mięso wyjmij z wywaru, ostudź, pokrój w kostkę. Wywar przelej przez sito, odmierz 2 litry, ostudź. W pół szklanki wywaru namocz żelatynę. Po 10 min podgrzej. Gdy żelatyna się rozpuści, połącz ją z pozostałym wywarem. Przygotuj foremki (np. do babeczek), napełnij warzywami i gałązkami natki, zalej małą ilością wywaru. Gdy stężeje, dodaj mięso, zalej wywarem, schłodź (3 godziny).