Łosoś à la Daukszewicz

Plastry łososia, gruba sól morska, koper, folia . Tyle trzeba do przygotowania ulubionego dania Krzysztofa Daukszewicza, który zdradza, jak je przyrządzić.

Łosoś
Łosoś123RF/PICSEL

Składniki:

  • dwa plastry łososia marynowanego
  • sól morska
  • koper

Przygotowanie:
Przygotowujemy dwa równe płaty łososia marynowanego. Jeden kładziemy na folię, posypujemy grubą solą morską, na około pół centymetra i koperkiem na centymetr. Przykrywamy go drugim płatem i ponownie posypujemy warstwą soli i kopru. Zawijamy w folię i przyciskamy czymś ciężkim, aby ściślej przylegały do siebie.

"Wkładamy do lodówki na dwa, chociaż lepiej na trzy dni i wyjmujemy łososia lepszego od wędzonego - rewelacja" - zachwala znany satyryk

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas