Łosoś norweski w masełku - Robert Sowa

Przysmak z Norwegii.

article cover
materiały prasowe

- 4 x 160 g fileta z łososia norweskiego (oczyszczone, umyte, bez skóry i ości).

Marynata:

- 100 g masła;
- 40 ml winiaku;
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 1 łyżka świeżych ziół, np. tymianek, bazylia, estragon, oregano;
- 1 łyżka sosu Worcester;
- 1 roztarty ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Zioła umyć, osuszyć i posiekać z czosnkiem i odrobiną soli. Dodać do miękkiego masła i dokładnie ucierać, dolewając stopniowo sok z cytryny, winiak i sos Worcester. Powstała masę umieścić na folii aluminiowej, uformować wałek i schodzić w lodówce.

Filety z łososia posmarować oliwą, oprószyć solą i białym pieprzem. Rybę ułożyć na aluminiowej tacce. Pod koniec pieczenia na łososiu umieścić po 2 - 3 plasterki masła ziołowego. Gdy masło zacznie delikatnie się rozpuszczać, zdjąć rybę z grilla. Można podawać z pieczonymi w folii ziemniakami.

Autor przepisów: mistrz kulinarny Robert Sowa
Stylizacja zdjęć: Ewa Gębska

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas