Łosoś norweski w masełku - Robert Sowa
Przysmak z Norwegii.

Składniki dla 4 osób:
- 4 x 160 g fileta z łososia norweskiego (oczyszczone, umyte, bez skóry i ości).
Marynata:
- 100 g masła;- 40 ml winiaku; - 2 łyżki siekanej natki pietruszki, - 1 łyżka soku z cytryny; - 1 łyżka świeżych ziół, np. tymianek, bazylia, estragon, oregano; - 1 łyżka sosu Worcester;- 1 roztarty ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Zioła umyć, osuszyć i posiekać z czosnkiem i odrobiną soli. Dodać do miękkiego masła i dokładnie ucierać, dolewając stopniowo sok z cytryny, winiak i sos Worcester. Powstała masę umieścić na folii aluminiowej, uformować wałek i schodzić w lodówce.
Filety z łososia posmarować oliwą, oprószyć solą i białym pieprzem. Rybę ułożyć na aluminiowej tacce. Pod koniec pieczenia na łososiu umieścić po 2 - 3 plasterki masła ziołowego. Gdy masło zacznie delikatnie się rozpuszczać, zdjąć rybę z grilla. Można podawać z pieczonymi w folii ziemniakami.
Autor przepisów: mistrz kulinarny Robert SowaStylizacja zdjęć: Ewa Gębska