Łosoś po szwedzku
To bardzo wytworne danie, więc możesz je z powodzeniem podać na wyjątkową kolację. Do łososia zaserwuj bagietkę i musujące wino.

Składniki
- 1 kg łososia - filet ze skórą
- 1 szklanka soli
- 1 łyżka cukru
- 3 duże pęczki koperku
- 1 cytryna
- 50 ml wódki
- mix sałat
- 1 awokado
- 1 czerwona cebula
- dresing do sałat
Koperek opłukać, osuszyć, posiekać. Cytrynę wyszorować, osuszyć, zetrzeć z niej skórę, wycisnąć sok. Wymieszać z solą, cukrem i koperkiem.
Filet łososia umyć, jak najdokładniej oczyścić z ości, opłukać, osuszyć. Ułożyć skórą do dołu w naczyniu z wysokimi ściankami. Zasypać grubą warstwą przypraw, skropić wódką. Zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 48 godzin.
Rybę wyjąć, oskrobać nożem z przypraw (nie płukać). Ułożyć na desce do krojenia i bardzo ostrym nożem krajać pod kątem cieniutkie plasterki. Podawać z sałatką z mieszanych sałat z pokrojonym awokado i piórkami cebuli, polaną dresingiem.