Reklama

Reklama

Łosoś po szwedzku

To bardzo wytworne danie, więc możesz je z powodzeniem podać na wyjątkową kolację. Do łososia zaserwuj bagietkę i musujące wino.

Składniki

  • 1 kg łososia - filet ze skórą
  • 1 szklanka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 duże pęczki koperku
  • 1 cytryna
  • 50 ml wódki
  • mix sałat
  • 1 awokado
  • 1 czerwona cebula
  • dresing do sałat

Koperek opłukać, osuszyć, posiekać. Cytrynę wyszorować, osuszyć, zetrzeć z niej skórę, wycisnąć sok. Wymieszać z solą, cukrem i koperkiem.

Reklama

Filet łososia umyć, jak najdokładniej oczyścić z ości, opłukać, osuszyć. Ułożyć skórą do dołu w naczyniu z wysokimi ściankami. Zasypać grubą warstwą przypraw, skropić wódką. Zawinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 48 godzin.

Rybę wyjąć, oskrobać nożem z przypraw (nie płukać). Ułożyć na desce do krojenia i bardzo ostrym nożem krajać pod kątem cieniutkie plasterki. Podawać z sałatką z mieszanych sałat z pokrojonym awokado i piórkami cebuli, polaną dresingiem.

Dowiedz się więcej na temat: łosoś

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje