Łosoś w drodze na stół

Gotowany, przygotowywany na ruszcie, smażony, pieczony, marynowany albo spożywany na surowo - łososia norweskiego można podawać zarówno na eleganckich koktajlach, jak i na rodzinnych lub świątecznych obiadach, w restauracjach czy na piknikach.

Przeczytaj, jak przyrządzić z niego pyszne i zdrowe dania.

Reklama

Gdy chcemy kupić świeżego łososia norweskiego, przedtem należy sprawdzić:
• czy skrzela ryby są czerwone - przybierają barwę brązową, gdy ryba była zamrożona
• czy oczy ryby są jasne i nieuszkodzone
• czy ryba świeżo pachnie - zapach świeżej ryby przypomina zapach ostryg i ożywczy zapach morza
• czy skóra ryby jest gładka, a mięso twarde i sprężyste.

Aby poprawnie rozmrozić łososia norweskiego, po wyjęciu z zamrażalnika należy przełożyć go do lodówki i rozmrażać w temperaturze ok. 4 st. C. Proces rozmrażania trwa około 24 godzin, a całej ryby - nawet do 3 dni. Nie należy rozmrażać ryby jak mięsa - w wodzie lub w temperaturze pokojowej.

Przed przygotowaniem dania z łososia należy rybę opłukać pod zimną wodą i osuszyć. Przed smażeniem można filet skropić oliwą (niewielką ilością) oraz sokiem z cytryny. Łososia można posolić przed smażeniem lub też przed podaniem na stół.

Bardzo ważne jest to, żeby łososia krótko gotować lub piec. Ugotowane czy też upieczone mięso tej ryby przybiera matową barwę. Przykładowo porcję fileta z łososia norweskiego bez skóry krótko obsmaża się z dwóch stron, a następnie piecze maksymalnie 10 min w temperaturze 220 st. C. Rybę można również tylko obsmażyć na zwykłej lub ryflowanej patelni. Łosoś norweski idealnie nadaje się do przygotowania na grillu.

Sposób przygotowania idealnych medalionów:
• filet opłucz pod zimną wodą
• potnij na szerokie paski
• pasek natnij wzdłuż, nie uszkadzając skóry
• wywiń połówki fileta na boki
• uformuj medaliony
• wrzuć na patelnię, podsmaż z każdej strony
• wstaw do piekarnika (220 st. C) na 5 minut
• posól i... gotowe.

Zdrowy i łatwy w przygotowaniu Łosoś Norweski idealnie sprawdza się jako potrawa z rusztu. Filety z łososia pieką się około 15 - 20 minut. Posmarowanie tacki lub rusztu oliwą zapobiega ich przywieraniu. Soczyste, niepodatne na wysychanie mięso łososia zachwyci smakiem wielu amatorów potraw z grilla. Tym bardziej że wachlarz możliwości jest naprawdę imponujący, a wszystko dzięki marynatom. Dobrze sporządzona marynata może zmienić rodzinny posiłek w prawdziwie królewską ucztę. Sprawdź sam i dopiecz rybce!

Wypróbuj przepisy:
Łosoś w marynacie z whisky
Łosoś w marynacie pomidorowej
Łosoś w marynacie orzechowej
Łosoś w marynacie miodowej
Łosoś norweski w masełku

Lubisz łososia? Weź udział w naszym konkursie!

Dowiedz się więcej na temat: mięso | zapach | stół | łosoś

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje