Łosoś w marynacie pomidorowej - Robert Sowa
Składniki dla 4 osób: 4 x 160 g fileta z łososia norweskiego (oczyszczone, umyte, bez ości, ze skórą).

Marynata: 4 pomidory bez gniazd nasiennych, pokrojone w małą kostkę; 1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę; 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę; 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry; 2 łyżki stołowe octu winnego; 2 łyżki oliwy z oliwek; sok z dwóch cytryn; oliwa do polewania łososia podczas pieczenia; sól, świeżo mielony, biały pieprz.
Sposób przygotowania:
W przeddzień grillowania przygotować marynatę, mieszając wszystkie jej składniki. Cześć marynaty można odstawić do lodówki i podawać jako sos do łososia.
Skórę łososia natrzeć olejem, doprawić solą i białym pieprzem. Rybę grillować na aluminiowej tacce, od czasu do czasu przewracając. Kiedy łosoś będzie ułożony skórą do dołu, polewać go marynatą. Następnie przykryć grill folią lub metalową pokrywką i piec łososia przez ok. 10 minut.
Gotowego łososia można podawać z kwaśną śmietaną oraz grillowaną tortillą z warzywami.
Autor przepisu: mistrz kulinarny Robert SowaStylizacja zdjęć: Ewa Gębska