Łosoś w miodzie

Delikatny i aromatyczny

Składniki

  • 1 kg filetu z łososia
  • pół szklanki oliwy
  • sól
  • pół szklanki jasnego octu balsamicznego
  • 4 łyżki musztardy
  • 4 łyżki miodu
  • pół łyżki ziół prowansalskich
  • olej, pieprz
  • ziarna czerwonego pieprzu

Sposób przygotowania

1. Łososia opłucz, oczyść, usuń skórę. Pokrój na mniejsze kawałki. W dużym garnku wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, miód oraz musztardę. Marynatę dopraw do smaku ziołami, solą i pieprzem. Mieszaj tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. 

2. Do garnka z przygotowaną marynatą włóż kawałki łososia. Wymieszaj starannie tak, by każ- dy kawałek był dokładnie pokryty marynatą. Garnek przykryj szczelnie folią aluminiową i wstaw do lodówki. Pozostaw tam na 2-3 dni. W tym czasie minimum dwa razy dziennie zaglądaj do garnka i przewracaj kawałki ryby, aby wszystkie się równomiernie zamarynowały. 

3. Zamarynowane filety wyjmij, delikatnie osącz z marynaty i układaj na rozgrzanej patelni z 1-2 łyżkami oleju. Smaż na średnim ogniu, aż łosoś zacznie zmieniać kolor (zajmie to 4-5 minut). Przewróć kawałki ryby na drugą strone. Dosmażaj jeszcze 3-4 minuty. Układaj na półmisku i dekoruj ziarnami pieprzu.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje