Łosoś z cytryną i pomarańczą

​ Nie wszyscy lubią połączenie cytrusowych smaków z rybą. Ja lubię, nawet bardzo i dlatego dziś postanowiłam dodać łososiowi nieco pomarańczowej nuty - zanurzony na 20 minut w soku ze świeżej pomarańczy zyskuje niecodzienny smak. Pieczony z plasterkami cytryny cieszy oko i podniebienie. w takiej wersji nadaje się świetnie również do grillowania.

 Łosoś z cytryną i pomarańczą
Łosoś z cytryną i pomarańczą INTERIA.PL

Składniki dla dwóch osób:

  •  400 g filetu z łososia
  •  sok wyciśnięty z jednej pomarańczy - około 100 ml
  •  cytryna pokrojona w półplasterki
  • świeżo zmielony czarny pieprz, sól
  •  oliwa

1. Do naczynia, które pomieści filet z łososia wlewamy sok i układamy na nim rybę skórą do góry, zostawiamy na minimum 20 minut.
2. Rybę osączamy na papierowym ręczniku układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą skórą do dołu.
3. Posypujemy łososia świeżo zmielonym czarnym pieprzem, solą, układamy na nim półplasterki cytryny i pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 15 minut.

Źródło: Zmysłowe smaki

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas