Łosoś z serem zapiekany w kruchym cieście

Masło posiekaj z mąką, dodaj mleko, szczyptę soli i cukru, jajko.

Łosoś z serem zapiekany w kruchym cieście
Łosoś z serem zapiekany w kruchym cieściePicsel123RF/PICSEL

Składniki dla 4 osób:

Ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 15 dag masła
  • łyżka zimnego mleka
  • sól
  • cukier
  • jajko

Farsz:

  • 40 dag filetu z łososia
  • 30 dag szpinaku
  • 15 dag sera białego
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżka masła klarowanego
  • łyżeczka masła
  • jajko
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

1. Masło posiekaj z mąką, dodaj mleko, szczyptę soli i cukru, jajko. Zagnieć ciasto. Odstaw na pół godziny do lodówki.

2. Filet umyj, osusz, przypraw. Na patelni rozgrzej masło, dodaj szpinak, czosnek, smaż. Łososia pokrój, wymieszaj ze szpinakiem, rozdrobnionym serem, śmietaną, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem. Połowę ciasta rozłóż na dnie naczynia, na nim ułóż farsz. Przykryj resztą ciasta, uformuj brzeg. Piecz 30 minut w temp. 180°C.

Czas przygotowania: około godziny

Zmysłowe smaki: Muffiny z białą czekoladą i malinamiInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas