Łososiowe sushi maki
Rodem z Japonii.
Składniki:
- 2 szklanki ryżu do sushi
- 1/3 szklanki octu ryżowego
- 4 płaty nori (suszone glony)
- 200 g łososia wędzonego na zimno
- awokado pokrojone w plastry
- ogórek pokrojony w paski
- sos sojowy, pasta wasabi
Przygotowanie:
1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, dodaj ocet ryżowy, wymieszaj i ostudź.
2. Ułóż płat nori (błyszczącą stroną do dołu) na macie do zawijania sushi lub na ściereczce. Wyłóż 1/4 ryżu na płat, rozprowadź palcami (zostaw po 2 cm wolne na obu końcach). Dodaj kawałki łososia, awokado i ogórka. Zawiń ostrożnie płat w rulonik, dociskając go matą. Zawiń w folię. Tak samo zrób pozostałe ruloniki. Włóż je do lodówki.
3. Tuż przed podaniem zdejmij folię. Pokrój każdy rulonik na osiem części, używając ostrego noża. Ułóż maki na półmisku. Podaj z sosem sojowym i wasabi.