Reklama

Reklama

Lukrowane brioszki z serem i truskawkami

Sezon na truskawki w pełni i trzeba z niego korzystać. Wypróbuj nasz przepis na brioszki z pysznym nadzieniem. Gwarantujemy, że zasmakują każdemu i na stałe zagoszczą w twojej kuchni.

Czas przyrządzenia: 85 min + wyrastanie
Składniki dla: 12 porcji

Składniki - zaczyn:

  • 4 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/3 szkl. ciepłego mleka

Składniki - casto:

  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 szkl. ciepłego mleka

Składniki - nadzienie:

  • 20 dag małych truskawek
  • 4 łyżki twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii lub 1 op. cukru waniliowego

Składniki - dodatkowe:

  • 1 opakowanie gotowego lukru
  • 1 jajko
  • mąka do posypania blatu

Sposób przygotowania:

1. Zaczyn: drożdże pokrusz,  rozetrzyj z cukrem. Gdy będą płynne, zmieszaj z mlekiem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Reklama

2. Ciasto: do miski przesiej mąkę, wsyp cukier, dodaj  zaczyn i mleko. Wszystko wymieszaj. Możesz to zrobić mikserem albo ręcznie - ciasto musi być sprężyste. Zostaw je w misce, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 50 minut. Ciasto powinno w tym czasie podwoić objętość. 

3. Nadzienie: twaróg zmiksuj z ziarenkami wanilii lub cukrem waniliowym i cukrem. Truskawki umyj, oczyść.

4. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na gruby prostokąt o wymiarach ok. 40 x 20 cm. Posmaruj przygotowanym  nadzieniem i ułóż truskawki. Zwiń ciasto w gruby rulon (tak jak roladę) i pokrój go na 12 jednakowych kawałków.

5. Ułóż je jeden obok drugiego (przecięciem do góry) w prostokątnej formie wyłożonej pergaminem. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (ciasto musi dwukrotnie zwiększyć objętość).

6. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 50 minut w 180 st. Brioszki wystudź na kratce, polukruj.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Drożdżówki z serem | drożdżówki z owocami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje