Lukrowane brioszki z serem i truskawkami
Sezon na truskawki w pełni i trzeba z niego korzystać. Wypróbuj nasz przepis na brioszki z pysznym nadzieniem. Gwarantujemy, że zasmakują każdemu i na stałe zagoszczą w twojej kuchni.

Składniki
- zaczyn:
- 4 dag świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1/3 szkl. ciepłego mleka
- casto:
- 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 1/2 szkl. ciepłego mleka
- nadzienie:
- 20 dag małych truskawek
- 4 łyżki twarogu
- 2 łyżki cukru
- ziarenka wyskrobane z 1 laski wanilii lub 1 op. cukru waniliowego
- dodatkowe:
- 1 opakowanie gotowego lukru
- 1 jajko
- mąka do posypania blatu
Sposób przygotowania:
1. Zaczyn: drożdże pokrusz, rozetrzyj z cukrem. Gdy będą płynne, zmieszaj z mlekiem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
2. Ciasto: do miski przesiej mąkę, wsyp cukier, dodaj zaczyn i mleko. Wszystko wymieszaj. Możesz to zrobić mikserem albo ręcznie - ciasto musi być sprężyste. Zostaw je w misce, przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 50 minut. Ciasto powinno w tym czasie podwoić objętość.
3. Nadzienie: twaróg zmiksuj z ziarenkami wanilii lub cukrem waniliowym i cukrem. Truskawki umyj, oczyść.
4. Wyrośnięte ciasto przełóż na oprószony mąką blat i rozwałkuj na gruby prostokąt o wymiarach ok. 40 x 20 cm. Posmaruj przygotowanym nadzieniem i ułóż truskawki. Zwiń ciasto w gruby rulon (tak jak roladę) i pokrój go na 12 jednakowych kawałków.
5. Ułóż je jeden obok drugiego (przecięciem do góry) w prostokątnej formie wyłożonej pergaminem. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia (ciasto musi dwukrotnie zwiększyć objętość).
6. Posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 50 minut w 180 st. Brioszki wystudź na kratce, polukruj.