Lukry, polewy i nadzienia
Dodadzą smaku wielkanocnym wypiekom
Lukier pomarańczowy
Wsyp do miseczki, 1 szkl. cukru pudru i wlej sok z połowy pomarańczy. Ucieraj, aż masa stanie się gładka. Na koniec, dla aromatu, dodaj trochę otartej skórki pomarańczowej. Polukruj pączki lub ptysie.
Masa marcepanowa
Sparz 20 dag migdałów. Gdy po 15 min spęcznieją, obierz je ze skórki. Zmiel w blenderze z 18 dag cukru i 1 łyżką wody. Kiedy masa będzie gładka i kleista, dodaj kilka kropli olejku migdałowego lub likieru amaretto. Masą możesz nadziać pączki.
Biała polewa z rumem
Do rondelka wrzuć pokruszoną tabliczkę białej czekolady, dolej 1–2 łyżki białego rumu i mieszaj, aż składniki się połączą (ale nie gotuj!). Ciepłą polewą udekoruj np. tradycyjne pączki lub ptysie.
Polewa kajmakowo-kawowa
Puszkę masy kajmakowej przełóż do rondelka i lekko podgrzej, by była płynna. Wsyp łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i wymieszaj, aby połączyła się z kajmakiem. Użyj do nadziewania lub polania pączków.
Nadzienie z serka waniliowego
Utrzyj 5 czubatych łyżek serka waniliowego z 5 łyżkami cukru pudru. Dodaj 5 łyżek roztopionego, lekko przestudzonego masła. Dokładnie wymieszaj i schłodź w lodówce. Masa jest idealna do ptysiów.
Krem orzechowo-czekoladowy
Upraż 80 g orzechów laskowych na suchej patelni. Zdejmij z nich skórkę i miksuj je w blenderze, aż pojawi się olej. W rondelku podgrzej 3/4 szkl. słodzonego mleka skondensowanego. Dodaj łyżkę miodu i połamaną gorzką czekoladę. Podgrzewaj, aż składniki całkowicie się połączą. Dosyp mielone orzechy i wymieszaj. Masa jest doskonała do pączków i ciast.