Reklama

Reklama

Lukry, polewy i nadzienia

Dodadzą smaku wielkanocnym wypiekom

Lukier pomarańczowy

Reklama

Wsyp do miseczki, 1 szkl. cukru pudru i wlej sok z połowy pomarańczy. Ucieraj, aż masa stanie się gładka. Na koniec, dla aromatu, dodaj trochę otartej skórki pomarańczowej. Polukruj pączki lub ptysie.

Masa marcepanowa

Sparz 20 dag migdałów. Gdy po 15 min spęcznieją, obierz je ze skórki. Zmiel w blenderze z 18 dag cukru i 1 łyżką wody. Kiedy masa będzie gładka i kleista, dodaj kilka kropli olejku migdałowego lub likieru amaretto. Masą możesz nadziać pączki.

Biała polewa z rumem

Do rondelka wrzuć pokruszoną tabliczkę białej czekolady, dolej 1–2 łyżki białego rumu i mieszaj, aż składniki się połączą (ale nie gotuj!). Ciepłą polewą udekoruj np. tradycyjne pączki lub ptysie.

Polewa kajmakowo-kawowa

Puszkę masy kajmakowej przełóż do rondelka i lekko podgrzej, by była płynna. Wsyp łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i wymieszaj, aby połączyła się z kajmakiem. Użyj do nadziewania lub polania pączków.

Nadzienie z serka waniliowego

Utrzyj 5 czubatych łyżek serka waniliowego z 5 łyżkami cukru pudru. Dodaj 5 łyżek roztopionego, lekko przestudzonego masła. Dokładnie wymieszaj i schłodź w lodówce. Masa jest idealna do ptysiów.

Krem orzechowo-czekoladowy

Upraż 80 g orzechów laskowych na suchej patelni. Zdejmij z nich skórkę i miksuj je w blenderze, aż pojawi się olej. W rondelku podgrzej 3/4 szkl. słodzonego mleka skondensowanego. Dodaj łyżkę miodu i połamaną gorzką czekoladę. Podgrzewaj, aż składniki całkowicie się połączą. Dosyp mielone orzechy i wymieszaj. Masa jest doskonała do pączków i ciast.

Dowiedz się więcej na temat: lukier | Masa | krem

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje