Lżejsze od pączków, a równie smakowite. Przygotuj podwójną porcję na tłusty czwartek

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Sezon karnawałowy to nie tylko czas zabaw i tańców, ale także zajadania się słodkimi, tłustymi i nie zawsze zdrowymi przysmakami. Częstotliwość sięgania po przekąski wzrasta zwłaszcza w tłusty czwartek, kiedy z każdej cukierni dochodzą nas obłędne zapachy wypiekanych pyszności. Jeśli nie chcemy wystawać w długich kolejkach, a nie czujemy się na siłach, by samodzielnie upiec pączki, zdecydujmy się na prostsze rozwiązanie. Podpowiadamy prosty przepis na muffinki, które do złudzenia przypominają puchate pączki.

Babeczki pączkowe podbijają serca smakoszy w tłusty czwartek
Babeczki pączkowe podbijają serca smakoszy w tłusty czwartek123RF/PICSEL

Co zamiast pączków na tłusty czwartek?

Czy wiesz, że w jednym pączku skrywa się od 250 do aż 400 kalorii? Wszystko zależy od jego wielkości, sposobu przygotowania, rodzaju użytego oleju do smażenia, a także skrytych w środku dodatków. Jeden dzień słodkiej rozpusty nie powinien wyrządzić zbyt wielkiej krzywdy w organizmie. Jeśli jednak nie przepadamy za pączkami, możemy zastąpić tradycyjny symbol tłustego czwartku m.in.:

  • cynamonkami,
  • chrupiącymi goframi,
  • faworkami,
  • ptysiami,
  • serowymi oponkami.

Alternatywa dla pączków

Ciekawym zamiennikiem dla okazałych i kuszących pączków są babeczki na bazie ciasta drożdżowego. Słodki wypiek niemal 1:1 przypomina tradycyjny rarytas, jednak jest o wiele mniej kaloryczny. Co ważne, do ich przygotowania wykorzystamy składniki na pączki.

Jak przygotować muffinki a'la pączki?
Jak przygotować muffinki a'la pączki?123RF/PICSEL

Pamiętajmy także, by każdy składnik miał temperaturę pokojową. Doświadczeniu cukiernicy doradzają, by nadziewać babeczki jeszcze przed pieczeniem. Zadanie to z powodzeniem wykonamy bez pomocy specjalnej szprycy cukierniczej, rękawa czy strzykawki. Wystarczy niewielka łyżeczka. Muffinki a’la pączki doskonale komponują się m.in. z:

  • konfiturą z róży,
  • marmoladą pigwową,
  • dżemem malinowym,
  • budyniem,
  • kremem czekoladowym,
  • masą kajmakową.

Zanim jednak na dobre damy się pochłonąć przygotowaniom, zacznijmy od wyprawy do sklepu po niezbędne produkty.

Muffinki a’la pączki - składniki

  • 400 g mąki pszennej + 4 łyżki do przygotowania rozczynu
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • 50 g cukru + 1 łyżka do rozczynu
  • 50 g świeżych drożdży
  • 150 g masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka

Przepis na drożdżowe babeczki jak pączki

  1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu. W tym celu do miski wlewamy ciepłe mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru oraz cztery łyżki mąki. Całość mieszamy do osiągnięcia gładkiej konsystencji, w której nie ma grudek. Rozczyn powinien przypominać nieco gęstą śmietanę. Naczynie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
  2. Kiedy rozczyn wyrasta, zabieramy się za roztopienie oraz wystudzenie masła. W kolejnym kroku mieszamy mąkę z solą, a jajko i żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel. Do masy jajecznej dolewamy wyrośnięty rozczyn, mieszamy i stopniowo przesiewamy mąkę. Na sam koniec dodajemy masło.
  3. Przez 10-15 minut zagniatamy składniki na gładkie oraz elastyczne ciasto. Możemy zrobić to ręcznie lub wykorzystać robota kuchennego ze specjalnym hakiem przeznaczonym do ciasta drożdżowego. Wyrobione i pulchne ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ścierką i zostawiamy na 1,5-2 godziny. W tym czasie powinno dwukrotnie zwiększyć objętość.
  4. Kiedy upłynie ostatnia minuta, ponownie wyrabiamy ciasto i dzielimy na 16 równych części. Każdą z nich formujemy w okrągły placuszek, na środku którego układamy ulubione słodkie nadzienie. Brzegi placka zlepiamy i układamy łączeniem do dołu w specjalnej formie do babeczek lub papierowych papilotkach. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  5. Babeczki smarujemy z wierzchu roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut. Po wyciągnięciu zostawiamy do lekkiego ostudzenia, a następnie posypujemy obficie cukrem pudrem lub polewamy lukrem i dekorujemy skórką pomarańczową. Smacznego!
Zmysłowe smaki: Pączki z nadzieniem różanymInteria.tv

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas