Lżejsze od pączków, a równie smakowite. Przygotuj podwójną porcję na tłusty czwartek

Babeczki pączkowe podbijają serca smakoszy w tłusty czwartek
Babeczki pączkowe podbijają serca smakoszy w tłusty czwartek123RF/PICSEL

Co zamiast pączków na tłusty czwartek?

Zobacz również:

    • cynamonkami,
    • chrupiącymi goframi,
    • faworkami,
    • ptysiami,
    • serowymi oponkami.

    Alternatywa dla pączków

    Jak przygotować muffinki a'la pączki?
    Jak przygotować muffinki a'la pączki?123RF/PICSEL
    • konfiturą z róży,
    • marmoladą pigwową,
    • dżemem malinowym,
    • budyniem,
    • kremem czekoladowym,
    • masą kajmakową.

    Muffinki a’la pączki - składniki

    • 400 g mąki pszennej + 4 łyżki do przygotowania rozczynu
    • ½ szklanki ciepłego mleka
    • 50 g cukru + 1 łyżka do rozczynu
    • 50 g świeżych drożdży
    • 150 g masła
    • ½ łyżeczki soli
    • 1 całe jajko
    • 2 żółtka

    Przepis na drożdżowe babeczki jak pączki

    1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu. W tym celu do miski wlewamy ciepłe mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru oraz cztery łyżki mąki. Całość mieszamy do osiągnięcia gładkiej konsystencji, w której nie ma grudek. Rozczyn powinien przypominać nieco gęstą śmietanę. Naczynie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
    2. Kiedy rozczyn wyrasta, zabieramy się za roztopienie oraz wystudzenie masła. W kolejnym kroku mieszamy mąkę z solą, a jajko i żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel. Do masy jajecznej dolewamy wyrośnięty rozczyn, mieszamy i stopniowo przesiewamy mąkę. Na sam koniec dodajemy masło.
    3. Przez 10-15 minut zagniatamy składniki na gładkie oraz elastyczne ciasto. Możemy zrobić to ręcznie lub wykorzystać robota kuchennego ze specjalnym hakiem przeznaczonym do ciasta drożdżowego. Wyrobione i pulchne ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ścierką i zostawiamy na 1,5-2 godziny. W tym czasie powinno dwukrotnie zwiększyć objętość.
    4. Kiedy upłynie ostatnia minuta, ponownie wyrabiamy ciasto i dzielimy na 16 równych części. Każdą z nich formujemy w okrągły placuszek, na środku którego układamy ulubione słodkie nadzienie. Brzegi placka zlepiamy i układamy łączeniem do dołu w specjalnej formie do babeczek lub papierowych papilotkach. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
    5. Babeczki smarujemy z wierzchu roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut. Po wyciągnięciu zostawiamy do lekkiego ostudzenia, a następnie posypujemy obficie cukrem pudrem lub polewamy lukrem i dekorujemy skórką pomarańczową. Smacznego!
    Zmysłowe smaki: Pączki z nadzieniem różanymZmysłowe smakiInteria.tv