Lżejsze od pączków, a równie smakowite. Przygotuj podwójną porcję na tłusty czwartek
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Sezon karnawałowy to nie tylko czas zabaw i tańców, ale także zajadania się słodkimi, tłustymi i nie zawsze zdrowymi przysmakami. Częstotliwość sięgania po przekąski wzrasta zwłaszcza w tłusty czwartek, kiedy z każdej cukierni dochodzą nas obłędne zapachy wypiekanych pyszności. Jeśli nie chcemy wystawać w długich kolejkach, a nie czujemy się na siłach, by samodzielnie upiec pączki, zdecydujmy się na prostsze rozwiązanie. Podpowiadamy prosty przepis na muffinki, które do złudzenia przypominają puchate pączki.
Spis treści:
Co zamiast pączków na tłusty czwartek?
Czy wiesz, że w jednym pączku skrywa się od 250 do aż 400 kalorii? Wszystko zależy od jego wielkości, sposobu przygotowania, rodzaju użytego oleju do smażenia, a także skrytych w środku dodatków. Jeden dzień słodkiej rozpusty nie powinien wyrządzić zbyt wielkiej krzywdy w organizmie. Jeśli jednak nie przepadamy za pączkami, możemy zastąpić tradycyjny symbol tłustego czwartku m.in.:
- cynamonkami,
- chrupiącymi goframi,
- faworkami,
- ptysiami,
- serowymi oponkami.
Sprawdź: Kiedy jest tłusty czwartek 2024. Dlaczego czwartek, a nie wtorek? I co można wybrać zamiast pączków?
Alternatywa dla pączków
Ciekawym zamiennikiem dla okazałych i kuszących pączków są babeczki na bazie ciasta drożdżowego. Słodki wypiek niemal 1:1 przypomina tradycyjny rarytas, jednak jest o wiele mniej kaloryczny. Co ważne, do ich przygotowania wykorzystamy składniki na pączki.
Pamiętajmy także, by każdy składnik miał temperaturę pokojową. Doświadczeniu cukiernicy doradzają, by nadziewać babeczki jeszcze przed pieczeniem. Zadanie to z powodzeniem wykonamy bez pomocy specjalnej szprycy cukierniczej, rękawa czy strzykawki. Wystarczy niewielka łyżeczka. Muffinki a’la pączki doskonale komponują się m.in. z:
- konfiturą z róży,
- marmoladą pigwową,
- dżemem malinowym,
- budyniem,
- kremem czekoladowym,
- masą kajmakową.
Zanim jednak na dobre damy się pochłonąć przygotowaniom, zacznijmy od wyprawy do sklepu po niezbędne produkty.
Muffinki a’la pączki - składniki
- 400 g mąki pszennej + 4 łyżki do przygotowania rozczynu
- ½ szklanki ciepłego mleka
- 50 g cukru + 1 łyżka do rozczynu
- 50 g świeżych drożdży
- 150 g masła
- ½ łyżeczki soli
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
Przepis na drożdżowe babeczki jak pączki
- Zaczynamy od przygotowania rozczynu. W tym celu do miski wlewamy ciepłe mleko, wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru oraz cztery łyżki mąki. Całość mieszamy do osiągnięcia gładkiej konsystencji, w której nie ma grudek. Rozczyn powinien przypominać nieco gęstą śmietanę. Naczynie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
- Kiedy rozczyn wyrasta, zabieramy się za roztopienie oraz wystudzenie masła. W kolejnym kroku mieszamy mąkę z solą, a jajko i żółtka ucieramy z cukrem na puszysty kogel-mogel. Do masy jajecznej dolewamy wyrośnięty rozczyn, mieszamy i stopniowo przesiewamy mąkę. Na sam koniec dodajemy masło.
- Przez 10-15 minut zagniatamy składniki na gładkie oraz elastyczne ciasto. Możemy zrobić to ręcznie lub wykorzystać robota kuchennego ze specjalnym hakiem przeznaczonym do ciasta drożdżowego. Wyrobione i pulchne ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ścierką i zostawiamy na 1,5-2 godziny. W tym czasie powinno dwukrotnie zwiększyć objętość.
- Kiedy upłynie ostatnia minuta, ponownie wyrabiamy ciasto i dzielimy na 16 równych części. Każdą z nich formujemy w okrągły placuszek, na środku którego układamy ulubione słodkie nadzienie. Brzegi placka zlepiamy i układamy łączeniem do dołu w specjalnej formie do babeczek lub papierowych papilotkach. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
- Babeczki smarujemy z wierzchu roztrzepanym żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 15-20 minut. Po wyciągnięciu zostawiamy do lekkiego ostudzenia, a następnie posypujemy obficie cukrem pudrem lub polewamy lukrem i dekorujemy skórką pomarańczową. Smacznego!
Sprawdź również: