Nie zamrażaj smażonego! Dlaczego jest to fatalny błąd?
Istnieje niejeden sposób, by przedłużyć trwałość jedzenia. Najpopularniejszym z nich jest oczywiście zamrażanie. Wiele produktów trafia do naszej domowej zamrażarki. I bardzo dobrze, gdyż marnotrawienie żywności to jeden z głównych grzechów współczesności. Nie wszyscy jednak wiedzą, że mrożenie nie jest wskazane w przypadku smażonych potraw. Dlaczego?
Smażone jedzenie źle znosi proces zamrożenia i rozmrożenia. Traci nie tylko estetyczny wygląd, ale również swoje walory smakowe. Po podgrzaniu ich konsystencja także może ulec zaburzeniu — jedzenie będzie się rozpadać i straci pierwotną formę, stając się papkowate.
Nie od dziś wiadomo przecież, że estetyka podania posiłku jest równie ważna, jak sam jego smak — przecież między innymi dlatego tak bardzo lubimy chodzić do dobrych restauracji.
Olej - wróg mrożenia
W przypadku smażonego jedzenia musimy też pamiętać o tym, że olej rośliny ma o wiele niższą temperaturę zamarzania niż na przykład woda. Dlatego też zamrażanie potraw smażonych wcale nie zahamowuje procesu ich psucia. Dlatego też spożywając rozmrożone jedzenie tego typu, ryzykujemy nie tylko biegunkę i ból brzucha, ale też naprawdę poważne dolegliwości.
Lista produktów, których nie można zamrażać
Do naszej zamrażarki nie powinny nigdy trafić następujące produkty spożywcze:
- smażone potrawy,
- frytki,
- majonez,
- soczyste owoce, takie jak jabłka, melony, cytrusy,
- kiełki,
- puddingi,
- ugotowany ryż i makaron,
- ciasta z budyniem,
- serki homogenizowane,
- napoje gazowane,
- konserwy rybne,
- jajka,
- śmietana.
Dobre praktyki mrożenia
Temperatura w domowej zamrażarce powinna wynosić -18'C. Produkty, które mrozimy, powinny być odpowiednio zapakowane — najlepiej w odpowiednie woreczki do mrożenia. Warto też odpowiednio je opisać, by nie tracić czasu na żmudne poszukiwania.
Zobacz również: