Nie zamrażaj smażonego! Dlaczego jest to fatalny błąd? 

Istnieje niejeden sposób, by przedłużyć trwałość jedzenia. Najpopularniejszym z nich jest oczywiście zamrażanie. Wiele produktów trafia do naszej domowej zamrażarki. I bardzo dobrze, gdyż marnotrawienie żywności to jeden z głównych grzechów współczesności. Nie wszyscy jednak wiedzą, że mrożenie nie jest wskazane w przypadku smażonych potraw. Dlaczego? 

Smażone warzywa
Smażone warzywa123RF/PICSEL

Smażone jedzenie źle znosi proces zamrożenia i rozmrożenia. Traci nie tylko estetyczny wygląd, ale również swoje walory smakowe. Po podgrzaniu ich konsystencja także może ulec zaburzeniu — jedzenie będzie się rozpadać i straci pierwotną formę, stając się papkowate.

Nie od dziś wiadomo przecież, że estetyka podania posiłku jest równie ważna, jak sam jego smak — przecież między innymi dlatego tak bardzo lubimy chodzić do dobrych restauracji.

Olej - wróg mrożenia

W przypadku smażonego jedzenia musimy też pamiętać o tym, że olej rośliny ma o wiele niższą temperaturę zamarzania niż na przykład woda. Dlatego też zamrażanie potraw smażonych wcale nie zahamowuje procesu ich psucia. Dlatego też spożywając rozmrożone jedzenie tego typu, ryzykujemy nie tylko biegunkę i ból brzucha, ale też naprawdę poważne dolegliwości.

Lista produktów, których nie można zamrażać

Do naszej zamrażarki nie powinny nigdy trafić następujące produkty spożywcze:

  • smażone potrawy,
  • frytki,
  • majonez, 
  • soczyste owoce, takie jak jabłka, melony, cytrusy,
  • kiełki,
  • puddingi, 
  • ugotowany ryż i makaron,
  • ciasta z budyniem,
  • serki homogenizowane,
  • napoje gazowane, 
  • konserwy rybne,
  • jajka,
  • śmietana. 

Dobre praktyki mrożenia

Temperatura w domowej zamrażarce powinna wynosić -18'C. Produkty, które mrozimy, powinny być odpowiednio zapakowane — najlepiej w odpowiednie woreczki do mrożenia. Warto też odpowiednio je opisać, by nie tracić czasu na żmudne poszukiwania.

Zobacz również: 

Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 40: Michał SzczygiełINTERIA.PL