Mąka kasztanowa: Dlaczego jest tak zdrowa?

Mąka jest podstawowym produktem żywnościowym w naszej kuchni. Najczęściej wykorzystujemy mąkę pszenną, która okryła się złą sławą za sprawą obecnego w niej glutenu. Dlatego coraz częściej szukamy jej zdrowszych zamienników. Alternatywą może być mąka kasztanowa, która konsystencją przypomina swój najpopularniejszy odpowiednik. Poza tym to ogromne źródło białka, błonnika i innych składników odżywczych, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm. Dlaczego mąka kasztanowa jest taka zdrowa? Co w niej znajdziemy? Przekonajmy się.

Mąka kasztanowa
Mąka kasztanowa ©123RF/PICSEL
Jak zrobić mąkę owsianą i z ciecierzycy?Interia Kulinaria

Jak powstaje mąka kasztanowa?

Mąka kasztanowa
©123RF/PICSEL

Mąka kasztanowa powstaje poprzez zmielenie kasztanów jadalnych. Charakteryzuje się ciekawym orzechowym smakiem oraz zapachem. Jej struktura przypomina mąkę pszenną, dlatego świetnie nadaje się do przygotowywania dań wytrawnych i deserów. Dzięki niej to, co z niej zrobimy, zachowuje swoją plastyczność. Przewyższa swoimi walorami większość popularnych zamienników. Dlatego można jej używać w zastępstwie np. mąki pszennej albo mieszać ją z innymi jej rodzajami.

Co zawiera mąka kasztanowa?

Mąka kasztanowa ma bardzo dużo wartości odżywczych. To doskonałe źródło pierwiastków takich jak miedź, potas, fosfor oraz magnez. Dodatkowo znajdziemy w niej cenną witaminę B6, regulującą układ trawienny oraz chroniącą układ nerwowy. Obfituje ona ponadto w białko, węglowodany, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz zbawienny dla układu pokarmowego błonnik. Mąka kasztanowa ceniona jest przez osoby borykające się z problemami metabolicznymi, ponieważ nie zawiera glutenu.

Właściwości zdrowotne mąki kasztanowej

Mąka kasztanowa
©123RF/PICSEL

Mąka kasztanowa z powodzeniem może być stosowana w codziennej diecie, ponieważ bardzo korzystnie wpływa na cały organizm. Obecny w niej błonnik sprawia, że regulowane są procesy trawienne, podkręcany jest metabolizm, a jelita łatwiej wchłaniają cenne wartości odżywcze. Natomiast potas skutecznie obniża ciśnienie krwi, a żelazo zapobiega rozwojowi anemii. Dodatkowo mąka kasztanowa chroni organizm przed zgubnym działaniem wolnych rodników, które w nadmiarze przyczyniają się do rozwoju chorób cywilizacyjnych oraz wpływają na szybsze starzenie się organizmu.

Mąka kasztanowa reguluje pracę całego organizmu

Prócz zbawiennego wpływu na układ pokarmowy, mąka kasztanowa fenomenalnie działa na układ krążenia. Wiemy już, że potas w niej zawarty zmniejsza ciśnienie krwi, natomiast błonnik (prócz regulowania pracy jelit) wchłania nadmiar złego cholesterolu. Skutkuje to mniejszym prawdopodobieństwem wystąpienia miażdżycy, która generuje ryzyko zawału serca. Kwasy tłuszczowe obecne w mące wspomagają układ nerwowy oraz podnoszą naszą odporność. Mąka kasztanowa polecana jest również najmłodszym. Obecność magnezu i fosforu gwarantuje prawidłowy rozwój kości młodego człowieka.

Wykorzystanie mąki kasztanowej

Nacięte kasztany
©123RF/PICSEL

Mąka kasztanowa jest produktem uniwersalnym, z którego można przyrządzić wiele potraw. Można nią zastąpić z powodzeniem mąkę pszenną albo wykorzystać ją w mieszance mąk. Dzięki tej sztuczce potrawy będą miały wyższą jakość. Co możemy przygotować z mąki kasztanowej? Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Nadaje się do przygotowania klasycznych produktów w nowej odsłonie, np. chleba, ciast, makaronów oraz deserów. Możemy również nią zagęszczać zupy i sosy, dzięki czemu otrzymają nowy, aromatyczny smak.

Gdzie znaleźć mąkę kasztanową?

Mąka kasztanowa nie jest powszechnie spotykana. Chcąc ją kupić, należy jej szukać w sklepach ze zdrową żywnością albo na aukcjach internetowych. Niestety, nie należy do tanich produktów spożywczych: za 500 g trzeba zapłacić kilkanaście złotych. Oczywiście, możemy też taką mąkę zrobić samodzielnie. Wystarczy przygotować odpowiednią ilość jadalnych kasztanów oraz naciąć ich skórki, a następnie umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 25 minut (do momentu, aż skórki zaczną odchodzić). Później wystarczy zmniejszyć temperaturę do około 50 stopni i wysuszyć przez kilka godzin. Na koniec wystarczy zmielić je w blenderze albo młynku do kawy. Pamiętajmy, aby przechowywać ją w zamkniętym pojemniku.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas