Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

Wybór odpowiedniej mąki sprawy, że ciasto na pierogi wyjątkowo delikatne
Wybór odpowiedniej mąki sprawy, że ciasto na pierogi wyjątkowo delikatne123RF/PICSEL
  • Typ 450, tzw. mąka tortowa - najlepiej sprawdzi się przy wypieku ciast biszkoptowych, tortów, babek.
  • Typ 500 - mąka poznańska, znakomicie nadaje się do wyrobu pierogów, na pizzę, a także do zasmażek i sosów.
  • Typ 500 - mąka wrocławska, z niej powstaną pyszne naleśniki, racuchy i gofry.  
  • Typ 500 - mąka krupczatka, polecana do pieczenia m. in. do ciast kruchych, eklerów i ciast makaronowych.
  • Typ 550 - mąka luksusowa, jest idealna do wypieku ciast drożdżowych, pączków, faworków, a także kopytek czy klusek. Mogą z niej także powstać np. domowe bułeczki.
  • Typ 650 - warto po nią sięgnąć, jeśli chcemy upiec  bułki, ciemne ciasto  - pierniki, lub zrobić zasmażkę. Doskonale sprawdzi się także, jako naturalny składnik zagęszczający do zup i sosów.
  • Typ 1850 - to mąka graham do wypieku pieczywa.
  • Typ 2000 - to z kolei mąka razowa do wypieku pieczywa.
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?