Makabryczne menu na halloweenową imprezę!
Najbardziej przerażające potrawy z budzących grozę składników! Przygotuj szalone halloweenowe przyjęcie!

Zimne paluszki
Składniki: - czerstwa bułka, - średniej wielkości cebula, - 400 g mięsa mielonego wołowego, - 400 g metki wieprzowej, - 1 jajko, - 1 łyżka średnio ostrej musztardy, - sól, pieprz, - słodka papryka, - 12 migdałów bez skórki, - 200 g keczupu, - olej do blachy Przygotowanie: Bułkę namoczyć, odcisnąć i wraz z pokrojoną w kostkę cebulą, mięsem mielonym, metką, jajkiem, musztardą dobrze wyrobić za pomocą robota kuchennego. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Z masy uformować 24 paluszki. Migdały krótko obgotować, przekrawać na pół i umieszczać na końcu paluszków jako paznokcie. Paluszki piec w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez 20 minut. Podawać na zimno lub na ciepło z keczupem. Czas przygotowania: 50 minut Jedna porcja zawiera: 460 kJ/110 kcal
Drżący duch
Składniki: - 2 opakowania budyniu waniliowego, - 280 g cukru, - 1 l mleka, - 2 opakowania galaretki agrestowej, - 1 słoik konfitury z czerwonych owoców, - 125 ml nektaru wiśniowego Przygotowanie: Proszek budyniowy, 80 g cukru i 200 ml mleka wymieszać, pozostałe mleko zagotować, zdjąć z płyty. Rozpuszczony budyń wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając, ponownie zagotować. Gotować 1 minutę, a następnie wlać budyń do formy w kształcie ducha (30 cm długości 2 l objętości) opłukanej wcześniej zimną wodą. Odstawić na minimum 1 godzinę. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu i gdy zaczną tężeć, również wlać do formy. Odstawić na noc w zimne miejsce. Wybić z formy. Konfiturę rozrzedzić nieco nektarem wiśniowym, wlać do miseczki i podawać jako sos do "drżącego ducha". Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal
Wiejska sałatka ziemniaczana
Składniki: - 1,5 kg ziemniaków, - 5 łyżek oleju, - 1 łyżeczka pieprzu Cayenne, - 1 łyżeczka słodkiej papryki, - sól, pieprz, - 150 g bekonu, - 200 g kwaśnej śmietany, - 150 g jogurtu naturalnego, - pęczek szczypiorku, - 4 łyżki octu winnego białego,- 1 łyżeczka cukru, - 4 łyżki oliwy z oliwek, - 1 główka sałaty, - 300 g pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić na ćwiartki. Olej wymieszać z solą, pieprzem, papryką i pieprzem cayenne. Włożyć do niego ziemniaki i dobrze wymieszać. Ziemniaki wyłożyć na blachę i zapiekać w 250 st. C przez 25 minut. Od czasu do czasu przemieszać. Bekon uprażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić. Śmietanę połączyć z jogurtem, dodać posiekany szczypiorek. Ocet doprawić solą, pieprzem i cukrem, połączyć z oliwą. Ziemniaki wyjąć z piekarnika, ostudzić. Sałatę wymyć, potargać na mniejsze części. Pomidorki poprzekrawać. Pomidorki, ziemniaki i sałatę włożyć do miski, wymieszać, skropić sosem vinaigrette. Uprażony bekon pokruszyć, dodać do sałatki. Wszystko polać dressingiem śmietanowym. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal
Dip "pleśniowy"
Składniki: - 400 g serka śmietankowego, - 100 ml mleka, - sól, pieprz, - 150 g sera z niebieską pleśnią, - pieprz z młynka Przygotowanie: Twarożek zmieszać z mlekiem doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojony w kostkę ser pleśniowy, wymieszać oprószyć pieprzem prosto z młynka. Czas przygotowania: 10 minut Jedna porcja zawiera: 750 kJ/179 kcal
Czerwony "krwawy" dip
Składniki: - 2 czerwone papryki, - 4 pomidory, - 2 zielone cebulki, - 1 ząbek czosnku, - 4 łyżki keczupu, - sól, pieprz Przygotowanie:
Warzywa pokroić w drobną kostkę. Czosnek posiekać. Wszystko wymieszać dodać keczup. Doprawić solą i pieprzem. Czas przygotowania: 15 minut Jedna porcja zawiera: 80 kJ/19 kcal
"Stos kości" z żeberek
Składniki: - 3 kg żeberek, -sól, - 2 łyżki rumu, - 4 łyżki konfitury morelowej, - 4 łyżki keczupu, - 3 łyżki oleju, - sól pieprz, - Tabasco, - 5 listków sałaty, - olej do blachy Przygotowanie: Żeberka gotować w osolonej wodzie ok. 40 min. Rum wymieszać z konfiturą, keczupem i olejem. Doprawić solą, pieprzem i tabasco. Blachę posmarować olejem. Żeberka wyłowić z rosołu, porozcinać na pojedyncze sztuki, obficie posmarować marynatą i zapiekać 15 minut w 250 st. C. Na talerzu ułożyć liście sałaty a na nich stos żeberek. Czas przygotowania: 70 minut Jedna porcja zawiera: 2940 kJ/702 kcal
Curry z dyni i kurczaka
Składniki: - 1,5 kg dyni hokkaido, - 750 g filetów z kurczaka, - 600 g pora, - 3 cebule, - 2 łyżki oleju, - 1 łyżka mąki, - 1 łyżka curry, - 750 ml bulionu, - 150 g śmietany 36 proc., - sól, pieprz Przygotowanie: Dynię obrać, wyciąć pestki, miąższ pokroić w kostkę (ok. 2 cm), filety również pokroić w kostkę. Pozostałe warzywa także pokroić. Olej rozgrzać w rondlu smażyć mięso ok. 4 minuty, wyjąć. Następnie smażyć warzywa przez ok. 3 minuty, ponownie dodać mięso, oprószyć mąką i curry. Wlać bulion i gotować pod przykryciem 15 minut. Dodać śmietanę i gotować jeszcze 10 minut, doprawić solą i pieprzem. Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 1340 kJ/320 kcal
Pajęcze ciastka
Składniki: - 125 g niesolonych orzeszków ziemnych, - 150 g gorzkiej czekolady, - 200 g mąki, - 1 łyżeczka kakao, - pół łyżeczki proszku do pieczenia, - 125 g
masła, - 75 g brązowego cukru, - 75 g cukru, - opakowanie cukru waniliowego, - szczypta soli, - 1 jajko, - 100 g cukru pudru, - łyżka soku z cytryny, - 350-400 g kremu nugatowego, - 2 ciemne draże, - 3 żelki-sznurki Przygotowanie: Orzeszki posiekać na drobne, czekoladę na duże kawałki. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z białym, waniliowym i brązowym cukrem oraz szczyptą soli. Dodać jajko a następnie mąkę. Wmieszać orzechy i czekoladę. Ręcznie uformować 10 większych krążków (8 cm) i 12 mniejszych (6 cm). Ciastka ułożyć na wyłożonej papierem blasze i wstawić do rozgrzanego do 175 st. C piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu odstawić na chwilę, a następnie zdjąć blachy. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i łyżeczką gorącej wody. Na część ciastek nałożyć krem nugatowy, na jedno z nich trzy żelki-sznurki jako nogi pająk. Ciastka z nadzieniem przykryć drugim ciastkiem. Na ciastku z "nogami" zrobić buzię za pomocą draży i lukru. Na pozostałych ciastkach zrobić "pajęczynki" za pomocą lukru. Odstawić na przynajmniej 1 godzinę, aby lukier zastygł. Czas przygotowania: 75 minut Jedna porcja zawiera: 2310 kJ/552 kcal
Wszystkie przepisy są na 8-10 porcji.