Makaron curry z kurczakiem
Łatwy przepis na pyszny obiad
Składniki:
- opakowanie makaronu rurki
- pierś kurczaka (ok. 65 dag)
- 30-40 dag pieczarek
- 3 cebule
- pół litra śmietany 18-proc.
- olej
- torebka curry
- bazylia
- 5 dag startego żółtego sera
- najlepiej parmezanu
- sól
Przygotowanie:
1. Kurczaka umyj, osusz, pokrój w cienkie paski. Oprósz solą, posyp niewielką ilością curry. Olej rozgrzej na patelni, przesmaż kurczaka ze wszystkich stron. Przełóż do dużego garnka.
2. Pieczarki i cebule obierz, pokrój, przesmaż na patelni po smażeniu kurczaka. Przełóż do garnka. Wlej śmietanę, oprósz solą i resztą curry, mieszaj, podgrzewając na małym ogniu, aż śmietana zacznie gęstnieć.
3. Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź, polej sosem pieczarkowym, posyp serem startym na tarce o dużych oczkach oraz posiekaną bazylią.