Makaron penne z mięsem
Makaron penne z mięsem to szybkie, nieskomplikowane i bardzo pożywne danie, które może być podane jako drugie danie lub obiadokolacja na ciepło. Połączenie makaronu, kurczaka i sosu pomidorowego nie ma sobie równych. Makaron penne z mięsem polubi cała rodzina.

Składniki
- 500 g makaronu penne
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 250 g serka mascarpone
- 3-4 pomidory + pomidorki koktajlowe do dekoracji
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- oregano
- bazylia
- papryka słodka lub ostra
- olej do smażenia
Makaron penne z mięsem - przygotowanie
Pomidory nacinamy, sparzamy wrzątkiem, obieramy, usuwamy twarde części, blendujemy. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu podanego na opakowaniu.Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, posypujemy obficie przyprawami i podsmażamy na oleju do zrumienienia. Dodajemy pokrojoną drobno cebulę i rozdrobniony czosnek oraz zblendowane pomidory, smażymy wszystko razem przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dokładamy serek mascarpone i przyprawy. Makaron wykładamy na talerze, zalewamy sosem, dokładamy pomidorki koktajlowe, dekorujemy całość zieleniną, możemy też posypać starym serem.
Sprawdź też inne nasze przepisy:
Zobacz również: