Makaron spaghetti z dorszem
Błyskawiczny obiad. A jaki smaczny!

Składniki
- Makaron spaghetti 1 opakowanie (np. Lubella)
- filet z dorsza 500g
- czosnek 2 ząbki
- cytryna 1 sztuka
- natka pietruszki do podania
- pomidory krojone Łowicz 800g
- ocet jabłkowy 20ml
- olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia 2 łyżki
- masło 30g
- liście laurowe 8 sztuk
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
1. Na pierwszy ogień...
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź pozostawiając pół szklanki wody z gotowania.
2. W międzyczasie...
Liście laurowe i posiekany czosnek przesmaż delikatnie na maśle. Dodaj pomidory, ocet, sól i pieprz. Gotuj ok. 20 minut. Dodaj rybę i gotuj przez kolejne ok. 5 minut, aż ryba rozpadnie się na płatki.
3. To już prawie meta!
Wymieszaj sos rybny z makaronem, dodaj olej rzepakowy i wodę z gotowania makaronu, jeśli danie jest zbyt gęste. Podawaj posypane natką pietruszki.
Brawo! Zaproś bliskich do stołu. Niech też spróbują nadmorskiego przysmaku.