Makaron: Tak czy nie?
Czy makaron jest zdrowy dla dzieci, czy lepiej nie podawać go im zbyt często?

Makaron jest chętnie jedzony przez maluchy ze względu na atrakcyjne kształty, łagodny smak i możliwości przygotowania licznych potraw na bazie makaronu.
Makaron to dodatek do wielu zup, drugich dań, sosów i zapiekanek.
Dzieci uwielbiają zarówno spaghetti z sosem pomidorowym, jak i makaron z truskawkami lub serem oraz łazanki z kapustą.
Dla niejadków atrakcją może być makaron w kształcie literek, gwiazdek czy kokardek.
Takie z mąki razowej są dobrym źródłem błonnika, jednak zwykły makaron to przede wszystkim źródło węglowodanów złożonych o niskim indeksie glikemicznym.
To znaczy, że energii dostarczają stopniowo, nie powodując magazynowania jej nadmiaru w postaci tkanki tłuszczowej.
W tym celu najlepiej jednak ugotować makaron na włoski sposób "al dente" (czyli na pół twardo).
Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka