Makaron w sosie śmietanowym z poledwiczką wieprzową
Proste i wykwintne danie.

Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu grube rurki,- 1 duża polędwiczka wieprzowa,- 1 szklanka śmietanki 30 proc.,- 0,5 cukinii,- 20 dag pomidorków koktajlowych,- 1 cebula,- 1 ząbek czosnku,- 2 łyżki masła,- 1 łyżka oleju,- sól, pieprz,- 1 łyżka musztardy francuskiej,- po gałązce tymianku i oregano
Przygotowanie:
Makaron ugotowac na półtwardo w osolonym wrzątku. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć, cukinię pokroić w kawałki, pomidorki przekroić na pół. Polędwiczki pokroić na cienkie plastry i każdy plaster jeszcze na 3 części. Na rozgrzanym maśle z dodatkiem 1 łyżki oleju zeszklić cebulę i czosnek, zdjąć z patelni odcedzając z nadmiaru tluszczu. Na tym samym tluszczu przesmażyć polędwiczki, dodać cukinię, odłożoną cebulę i czosnek, zalać śmietaną, dodać zioła, musztardę i doprawić solą i pieprzem. Na koniec gotowania dodać pomidory, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Sos powinien samoistnie się zagęścić, jeśli dodana jest gorsza śmietana, sos można zagęścić zasmażką. Sos połączyć z odcedzonym, gorącym makaronem, przemieszać, podawać. Czas przygotowania 40 min. Przepis na 4 osoby.
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!