Makaron wstążki z wędzonym tofu i sałatą
Jednym z pomysłów na dostarczenie organizmowi w diecie wegańskiej białka jest… makaron z pszenicy durum. Ma aż 15 procent białka. I chociaż to produkt typowo węglowodanowy, dla osób trenujących jego spożycie może okazać się korzystne. Aminokwasy się uzupełniają, aby ostatecznie, na koniec dnia, bilans wyszedł na plus, dlatego warto do diety sportowca włączyć zdrowe makarony.
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Sałatę myjemy i osuszamy. Tofu ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na rozgrzaną patelnię wlewamy śmietankę owsianą, wsypujemy starty ser. Doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Zagotowujemy — powstanie gęsty sos.
Makaron polewamy sosem i oprószamy tofu. Podajemy z sałatą.
1 porcja zawiera: ok. 530 kcal/2219 kJ, 41 g węglowodanów, 14 g białka, 17 g tłuszczu
Przepis pochodzi z książki "Wege energia. Moc i siła z roślin" autorstwa Katarzyny Gubały: