Makaron wstążki z wędzonym tofu i sałatą

Jednym z pomysłów na dostarczenie organizmowi w diecie wegańskiej białka jest… makaron z pszenicy durum. Ma aż 15 procent białka. I chociaż to produkt typowo węglowodanowy, dla osób trenujących jego spożycie może okazać się korzystne. Aminokwasy się uzupełniają, aby ostatecznie, na koniec dnia, bilans wyszedł na plus, dlatego warto do diety sportowca włączyć zdrowe makarony.

Makaron wstążki z wędzonym tofu i sałatą
Makaron wstążki z wędzonym tofu i sałatąmateriały prasowe

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Sałatę myjemy i osuszamy. Tofu ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Na rozgrzaną patelnię wlewamy śmietankę owsianą, wsypujemy starty ser. Doprawiamy kurkumą, solą i pieprzem. Zagotowujemy — powstanie gęsty sos.

Makaron polewamy sosem i oprószamy tofu. Podajemy z sałatą.

1 porcja zawiera: ok. 530 kcal/2219 kJ,  41 g węglowodanów, 14 g białka, 17 g tłuszczu

Przepis pochodzi z książki "Wege energia. Moc i siła z roślin" autorstwa Katarzyny Gubały:

Okładka książki "Wege energia. Moc i siła z roślin"
Okładka książki "Wege energia. Moc i siła z roślin"materiały prasowe
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas