Makaron z borowikami
Idealnie danie na kolację w jesienny dzień
Sposób przygotowania
1. Na pierwszy ogień...
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając pół kubka wody z gotowania.
2. W międzyczasie...
Grzyby oczyść i wypłucz kilka razy w zimnej wodzie. Dobrze osusz i pokrój na duże kawałki. Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej dobrze patelnię i smaż borowiki na maśle, na mocnym ogniu - nie mieszaj zbyt często. Dodaj cebulę, smaż chwilę, a następnie dolej białe wino - na mocnym ogniu, by alkohol odparował.
3. To już prawie meta!
Dodaj do sosu makaron, estragon, sól, pieprz i gotuj, aż trochę zgęstnieje. Podawaj z parmezanem.
Brawo! Oto Twój przysmak z borowikami.
Uwaga: jeśli sos zgęstnieje za bardzo, dodaj odrobinę wody pozostałej z gotowania makaronu.