Makaron z chilli i tuńczykiem

Na ostro!

Danie możesz udekorować oliwkami
Danie możesz udekorować oliwkami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 400 g makaronu
  • 250 g tuńczyka z puszki
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • papryczka chilli
  • pół czerwonej papryki
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 200 g krewetek koktajlowych
  • 420 g przecieru pomidorowego
  • 400 g makaronu wstążki
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju
  • pęczek bazylii
  • 1/3 szklanki tartego sera
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 3 łyżki orzechów
  • łyżka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • średni brokuł
  • 300 ml śmietany
  • 3/4 szklanki startej mozzarelli
  • pęczek bazylii
  • łyżka oliwy

Przygotowanie:1. Rozgrzej oliwę na patelni. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, oczyszczone z pestek i drobno posiekane chilli, czosnek. Podsmażaj 3-4 minuty. Dodaj pokrojoną drobno paprykę.

2. Zalej wrzątkiem podzielony na małe różyczki brokuł, zostaw na chwilę. Wlej do garnka przecier pomidorowy, dodaj brokuł. Wymieszaj, gotuj około 3 minut, delikatnie mieszając.

3. Dodaj śmietanę, tuńczyka, wymieszaj i gotuj około 5 minut. Posyp posiekaną bazylią. Dodaj ugotowany wcześniej makaron i dokładnie wymieszaj. Po wierzchu posyp serem.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas