Makaron z chilli i tuńczykiem
Na ostro!
Składniki:
- 400 g makaronu
- 250 g tuńczyka z puszki
- 3 posiekane ząbki czosnku
- papryczka chilli
- pół czerwonej papryki
- 400 g przecieru pomidorowego
- 200 g krewetek koktajlowych
- 420 g przecieru pomidorowego
- 400 g makaronu wstążki
- sól, pieprz
- łyżka oleju
- pęczek bazylii
- 1/3 szklanki tartego sera
- 1/4 szklanki oliwy
- 3 łyżki orzechów
- łyżka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- cebula
- średni brokuł
- 300 ml śmietany
- 3/4 szklanki startej mozzarelli
- pęczek bazylii
- łyżka oliwy
Przygotowanie:1. Rozgrzej oliwę na patelni. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę, oczyszczone z pestek i drobno posiekane chilli, czosnek. Podsmażaj 3-4 minuty. Dodaj pokrojoną drobno paprykę.
2. Zalej wrzątkiem podzielony na małe różyczki brokuł, zostaw na chwilę. Wlej do garnka przecier pomidorowy, dodaj brokuł. Wymieszaj, gotuj około 3 minut, delikatnie mieszając.
3. Dodaj śmietanę, tuńczyka, wymieszaj i gotuj około 5 minut. Posyp posiekaną bazylią. Dodaj ugotowany wcześniej makaron i dokładnie wymieszaj. Po wierzchu posyp serem.