Makaron z groszkiem, młodymi porami i wędzonym boczkiem

Szybkie i pożywne danie.

Makaron z groszkiem, boczkiem i porami
Makaron z groszkiem, boczkiem i poramiINTERIA/materiały prasowe

1.    Na pierwszy ogień...

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go, pozostawiając pół szklanki wody z gotowania.

2. W międzyczasie...

Boczek pokrój na 2 cm kawałki i smaż na średnio rozgrzanej patelni z łyżką masła - aż zacznie być chrupiący. Pory przekrój na pół i dokładnie umyj, następnie pokrój na 3 cm kawałki i dodaj do patelni z boczkiem. Smaż kilka minut na mocnym ogniu, by miejscami lekko się przyrumienił. Następnie do składników na patelni dosyp groszek i smaż, aż będzie gorący.

3. To już prawie meta!

Wymieszaj  makaron z resztą składników na patelni. Dodaj wyciśniętą cytrynę, resztę zimnego masła, dopraw i wymieszaj - jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj trochę wody z gotowania. Podawaj z lekko posiekanym koperkiem i parmezanem.

Gotowe! Zaproś bliskich do stołu i spróbujcie pysznego dania!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas