Reklama

Reklama

Makaron z groszkiem, młodymi porami i wędzonym boczkiem

Szybkie i pożywne danie.

Składniki

  • makaron np. Lubella Świdry 1 opakowanie
  • surowy, wędzony boczek w plastrach 200g
  • młode pory 3 sztuki
  • zielony groszek 300g
  • cytryna 1/2 sztuki
  • koperek 1/2 pęczka
  • masło 50g
  • sól i pieprz do smaku

1.    Na pierwszy ogień...

Reklama

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go, pozostawiając pół szklanki wody z gotowania.

2. W międzyczasie...

Boczek pokrój na 2 cm kawałki i smaż na średnio rozgrzanej patelni z łyżką masła - aż zacznie być chrupiący. Pory przekrój na pół i dokładnie umyj, następnie pokrój na 3 cm kawałki i dodaj do patelni z boczkiem. Smaż kilka minut na mocnym ogniu, by miejscami lekko się przyrumienił. Następnie do składników na patelni dosyp groszek i smaż, aż będzie gorący.

3. To już prawie meta!

Wymieszaj  makaron z resztą składników na patelni. Dodaj wyciśniętą cytrynę, resztę zimnego masła, dopraw i wymieszaj - jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj trochę wody z gotowania. Podawaj z lekko posiekanym koperkiem i parmezanem.

Gotowe! Zaproś bliskich do stołu i spróbujcie pysznego dania!


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje