Makaron z groszkiem, młodymi porami i wędzonym boczkiem
Szybkie i pożywne danie.

Składniki
- makaron np. Lubella Świdry 1 opakowanie
- surowy, wędzony boczek w plastrach 200g
- młode pory 3 sztuki
- zielony groszek 300g
- cytryna 1/2 sztuki
- koperek 1/2 pęczka
- masło 50g
- sól i pieprz do smaku
1. Na pierwszy ogień...
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź go, pozostawiając pół szklanki wody z gotowania.
2. W międzyczasie...
Boczek pokrój na 2 cm kawałki i smaż na średnio rozgrzanej patelni z łyżką masła - aż zacznie być chrupiący. Pory przekrój na pół i dokładnie umyj, następnie pokrój na 3 cm kawałki i dodaj do patelni z boczkiem. Smaż kilka minut na mocnym ogniu, by miejscami lekko się przyrumienił. Następnie do składników na patelni dosyp groszek i smaż, aż będzie gorący.
3. To już prawie meta!
Wymieszaj makaron z resztą składników na patelni. Dodaj wyciśniętą cytrynę, resztę zimnego masła, dopraw i wymieszaj - jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj trochę wody z gotowania. Podawaj z lekko posiekanym koperkiem i parmezanem.
Gotowe! Zaproś bliskich do stołu i spróbujcie pysznego dania!