Reklama

Reklama

Makaron z mięsem

Wystarczy wrzucić go do wrzątku, ugotować i zrobić sos. Każdego dnia inny! Z makaronu zrobisz danie idealne.

Składniki na 4-6 porcji:


  • 30 dag makaronu typu spaghetti
  • 25 dag piersi indyka
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta szafranu
  • sól, pieprz
  • świeża,
  • posiekana natka pietruszki do dekoracji
  • ewentualnie 5-10 dag parmezanu

Reklama


Sposób przygotowania:

1. Cebulę posiekać, czosnek zmiażdżyć, drobno pokroić i rozetrzeć z solą. Mięso z piersi indyka pokroić w dużą kostkę, boczek w nieco mniejszą. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie ze szczyptą szafranu (dzięki temu będzie miał ładny, żółty kolor).

2. Boczek i mięso usmażyć na rumiano (można dodać trochę oliwy, jeśli boczek jest chudy). Zdjąć z patelni i odłożyć w ciepłe miejsce. Na tę samą patelnię wlać resztę oliwy, nałożyć czosnek i cebulę. Zeszklić, ale nie rumienić, zgasić ogień.

3. Gotowy makaron przełożyć na patelnię i dokładnie wymieszać z cebulą oraz czosnkiem. Wyłożyć na półmisek, na środku położyć mięso oraz boczek. Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki i ewentualnie parmezanem.

Dowiedz się więcej na temat: makaron

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje