Makaron z mięsem
Wystarczy wrzucić go do wrzątku, ugotować i zrobić sos. Każdego dnia inny! Z makaronu zrobisz danie idealne.
Składniki na 4-6 porcji:
- 30 dag makaronu typu spaghetti
- 25 dag piersi indyka
- 15 dag wędzonego boczku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- szczypta szafranu
- sól, pieprz
- świeża,
- posiekana natka pietruszki do dekoracji
- ewentualnie 5-10 dag parmezanu
Sposób przygotowania:
1. Cebulę posiekać, czosnek zmiażdżyć, drobno pokroić i rozetrzeć z solą. Mięso z piersi indyka pokroić w dużą kostkę, boczek w nieco mniejszą. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie ze szczyptą szafranu (dzięki temu będzie miał ładny, żółty kolor).
2. Boczek i mięso usmażyć na rumiano (można dodać trochę oliwy, jeśli boczek jest chudy). Zdjąć z patelni i odłożyć w ciepłe miejsce. Na tę samą patelnię wlać resztę oliwy, nałożyć czosnek i cebulę. Zeszklić, ale nie rumienić, zgasić ogień.
3. Gotowy makaron przełożyć na patelnię i dokładnie wymieszać z cebulą oraz czosnkiem. Wyłożyć na półmisek, na środku położyć mięso oraz boczek. Doprawić solą i pieprzem, posypać posiekaną natką pietruszki i ewentualnie parmezanem.