Makaron z pulpecikami
To pyszne dane z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
Składniki:
40 dag makaronu spaghetti, 40 dag drobiowego mielonego mięsa, puszka pomidorów, 10 dag drobno startego żółtego sera, np. gouda, dwie cebule, dwa ząbki czosnku, jajko, 2 łyżki bułki tartej, olej do smażenia, zioła prowansalskie, sól, pieprz, natka do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Mięso przełóż do miseczki. Cebule i czosnek obierz, posiekaj, połowę dodaj do mięsa. Wbij jajko.
2. Dosyp tartą bułkę oraz sól i pieprz do smaku. Wyrób masę. Uformuj z niej pulpeciki. Smaż je ok. 10 minut na 3 łyżkach oleju.
3. W tym czasie w garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć makaron i ugotuj wg przepisu na opakowaniu. W drugim garnku rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij na nim resztę cebuli i czosnku.
4. Dodaj rozgniecione pomidory razem z zalewą. Zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.
5. Do sosu włóż pulpeciki, podgrzej. Makaron odcedź. Przełóż na półmisek, polej sosem z pulpecikami. Posyp serem. Udekoruj natką.