Makaron z pulpecikami

To pyszne dane z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.

Nasze pulpeciki zasmakują każdemu
Nasze pulpeciki zasmakują każdemu123RF/PICSEL

Składniki:

40 dag makaronu spaghetti, 40 dag drobiowego mielonego mięsa, puszka pomidorów, 10 dag drobno startego  żółtego sera, np. gouda, dwie cebule, dwa ząbki czosnku, jajko, 2 łyżki bułki tartej, olej do smażenia, zioła prowansalskie, sól, pieprz, natka do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Mięso przełóż do miseczki. Cebule i czosnek obierz, posiekaj, połowę dodaj do mięsa. Wbij jajko.

2. Dosyp tartą bułkę oraz sól i pieprz do smaku. Wyrób masę. Uformuj z niej pulpeciki. Smaż je ok. 10 minut na 3 łyżkach oleju.

3. W tym czasie w garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć makaron i ugotuj wg przepisu na opakowaniu. W drugim garnku rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij na nim resztę cebuli i czosnku.

4. Dodaj rozgniecione pomidory razem z zalewą. Zagotuj. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotuj, aż sos lekko zgęstnieje.

5. Do sosu włóż pulpeciki, podgrzej. Makaron odcedź. Przełóż na półmisek, polej sosem z pulpecikami. Posyp serem. Udekoruj natką.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas