Makaron z pulpetami
Makaron spaghetti to proste danie, które uratuje cię z opresji, gdy w lodówce pustki, a czasu niewiele. Jeśli jeszcze dodasz do niego kilka pysznych, rumianych pulpecików, powstanie obiad idealny - smaczny, sycący i bardzo prosty w przygotowaniu!
Składniki
- 60 dag spaghetti
- 50 dag mielonego indyka
- 1 jajko
- cebula
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 60 dag pomidorów z puszki
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wymieszaj mięso mielone łącząc je z połową cebuli i jajkiem. Przypraw do smaku i z gotowej masy uformuj klopsiki. Smaż je ok. 10 minut na oleju.
Do tłuszczu ze smażenia mięsa dodaj resztę cebuli i usmaż ją na szklisto. Dołóż koncentrat pomidorowy, a całość oprósz mąką i zasmaż. Oprósz mąką, krótko zasmaż. Dodaj pomidory z puszki i zagotuj sos.
Przypraw do smaku. Makaron wrzuć na posolony wrzątek i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Klopsiki dorzuć do sosu i mocno podgrzej całość. Wyłóż je na talerze z makaronem i posyp odrobiną natki.