Makaron z rybą
Obiad w 40 minut.
Składniki:
- paczka makaronu, np. kolanek,
- pół kg ryby (np. dorsza lub morszczuka),
- 6 łyżek oleju,
- mała cebulka,
- łyżka przyprawy 'Warzywko',
- pół szklanki śmietany,
- 1 jajko,
- 5 dkg sera tylżyckiego,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Makaron ugotować w lekko posolonej wodzie, po czym odcedzić i wymieszać z 2 łyżkami tłuszczu. Obraną z ości rybę pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Cebulę pokroić na krążki i usmażyć z 2 łyżkami tłuszczu. Gdy cebulka będzie już zarumieniona, włożyć rybę, przyprawić. Dolać pół szklanki wody i dusić 20 minut.
Żaroodporne naczynie posmarować 2 łyżkami tłuszczu. Ułożyć w nim warstwę makaronu, potem warstwę ryby i znów warstwę makaronu. Całość zalać śmietaną wymieszaną z żółtkiem oraz łyżką "Warzywka". Posypać startym serem. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Podawać w tym samym naczyniu. Danie najlepiej smakuje z sałatą polaną sosem winegret.
Sos: 2 łyżki oliwy wymieszać z jedną łyżką świeżego soku z cytryny. Dodać łyżkę musztardy i wszystko dokładnie wymieszać. Gdy sos będzie miał jednolitą konsystencję, przyprawić go solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wstawić do lodówki na 5 minut.
Polać sałatę sosem tuż przed podaniem, na koniec wymieszać ją.
Czas przygotowania 40 minut
4 Porcje