Makaron z włoskim sosem amatriciana
Dla miłośników włoskiej kuchni

Składniki
- 2 łyżki oliwy
- 100 g wędzonego boczku
- 100 g suszonej szynki z tłuszczykiem
- cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- łyżeczka płatków chilli
- 4 dojrzałe mięsiste pomidory (bez skórki)
- puszka (400 g) pomidorów bez skórki
- łyżeczka cukru
- garść świeżej bazylii
- opakowanie makaronu (we Włoszech ten sos podaje się z bucatini, makaronem trochę grubszym od spaghetti, z dziurką)
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki startego twardego sera typu parmezan
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej na patelni połowę oliwy. Podsmaż na niej na chrupiąco boczek i szynkę (5 minut). Przełóż na papierowy ręcznik i osusz. Wlej na patelnię resztę oliwy i podsmaż cebulę, ale tak, aby nie zbrązowiała (nie dłużej niż 10 minut). 2. Dodaj do cebuli czosnek i chilli. Smaż, mieszając ok. minuty. Dodaj świeże pomidory i pomidory z puszki, cukier i bazylię (zostaw kilka listków do dekoracji). Duś wszystko razem, aż sos zgęstnieje (20 minut). Zmiksuj sos, następnie ponownie podgrzej i dodaj wędlinę. 3. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj z sosem, posypany startym serem i listkami bazylii.