Makaron z włoskim sosem amatriciana

Spaghetti
Spaghetti123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g suszonej szynki z tłuszczykiem
  • cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • łyżeczka płatków chilli
  • 4 dojrzałe mięsiste pomidory (bez skórki)
  • puszka (400 g) pomidorów bez skórki
  • łyżeczka cukru
  • garść świeżej bazylii
  • opakowanie makaronu (we Włoszech ten sos podaje się z bucatini, makaronem trochę grubszym od spaghetti, z dziurką)
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki startego twardego sera typu parmezan
4 porcji

Sposób przygotowania

Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
Olivia
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?