Reklama

Reklama

Makaron z włoskim sosem amatriciana

Dla miłośników włoskiej kuchni

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g suszonej szynki z tłuszczykiem
  • cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • łyżeczka płatków chilli
  • 4 dojrzałe mięsiste pomidory (bez skórki)
  • puszka (400 g) pomidorów bez skórki
  • łyżeczka cukru
  • garść świeżej bazylii
  • opakowanie makaronu (we Włoszech ten sos podaje się z bucatini, makaronem trochę grubszym od spaghetti, z dziurką)
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki startego twardego sera typu parmezan

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej na patelni połowę oliwy. Podsmaż na niej na chrupiąco boczek i szynkę (5 minut). Przełóż na papierowy ręcznik i osusz. Wlej na patelnię resztę oliwy i podsmaż cebulę, ale tak, aby nie zbrązowiała (nie dłużej niż 10 minut). 

2. Dodaj do cebuli czosnek i chilli. Smaż, mieszając ok. minuty. Dodaj świeże pomidory  i pomidory z puszki, cukier i bazylię (zostaw kilka listków do dekoracji). Duś wszystko razem, aż sos zgęstnieje (20 minut). Zmiksuj sos, następnie ponownie podgrzej i dodaj wędlinę. 

3. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj z sosem, posypany startym serem i listkami bazylii. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje