Makaron z włoskim sosem amatriciana
Dla miłośników włoskiej kuchni
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej na patelni połowę oliwy. Podsmaż na niej na chrupiąco boczek i szynkę (5 minut). Przełóż na papierowy ręcznik i osusz. Wlej na patelnię resztę oliwy i podsmaż cebulę, ale tak, aby nie zbrązowiała (nie dłużej niż 10 minut).
2. Dodaj do cebuli czosnek i chilli. Smaż, mieszając ok. minuty. Dodaj świeże pomidory i pomidory z puszki, cukier i bazylię (zostaw kilka listków do dekoracji). Duś wszystko razem, aż sos zgęstnieje (20 minut). Zmiksuj sos, następnie ponownie podgrzej i dodaj wędlinę.
3. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj z sosem, posypany startym serem i listkami bazylii.