Makaron zapiekany w dyni z porem i kurczakiem
Farsz wykonany z dodatkiem kurczaka, zapiekany pod pierzynką z sera będzie niezwykle sycący, a dodatek aromatycznych ziół takich jak szałwia i bazylia, podkreśli delikatny smak dyni.

Składniki
- 1 średnia dynia
- 400 g makaronu papardelle
- 300 g mięsa z uda kurczaka
- 300 ml Śmietana 30% np. od OSM Piątnica
- 2 średnie pory
- 300 miąższu z dyni
- 3 łyżki masła
- 6 listków świeżej szałwii
- 10 listków świeżej bazylii
- 100 g tartego żółtego sera
- 4 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
1. Z dyni odciąć pokrywkę, wydrążyć środek , wysmarować wnętrze olejem i podpiec w piekarniku w 160 st. C przez ok. 20 minut.
2. Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedzić i zahartować zimną wodą.
3. Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć do smaku, a następnie podsmażyć na dwóch łyżkach oleju na złoty kolor. Następnie dodać pokrojony w półkrążki por (bez mocno zielonych części) dodać masło, cząstki miąższu z wydrążonej dyni i całość poddusić 2-3 minuty na wolnym ogniu. Do całości dodać wcześniej przygotowany makaron, śmietanę, pokrojoną w paseczki szałwię, bazylię i całość wymieszać.
4. Nafaszerować dynię, posypać serem, przykryć dyniową pokrywką i zapiec w piekarniku w 180 st. C przez ok. 30-40 minut.