Makaroniki
Z puszystym kremem pomarańczowym.
Składniki:
●białka z 3 jajek
●4 łyżki cukru
●1,5 szkl. cukru pudru
●3/4 szklanki zmielonych migdałów
Krem:
●3 jajka
●skórka starta z 1 pomarańczy
●1/2 szkl. cukru
●1/2 szkl. soku z pomarańczy
●100 g masła
Przygotowanie:
1. Białka trzymaj ok. 24 godz. w odkrytym naczyniu w temp. pokojowej. Następnie ubij na sztywno, dodając pod koniec po łyżce cukru. Wymieszaj migdały i cukier puder. Następnie delikatnie połącz z pianą. Masę makaronikową przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą nasadką (ok. 1 cm). Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyciskaj ciasteczka o śr. 2,5-3 cm, robiąc odstępy. Odstaw na godz., aby się wysuszyły. Piecz w piekarniku w 150°C ok. 8-10 min (jeśli makaroniki są większe, trzeba je piec je dłużej). Ostudź.
2. Krem: do rondla wbij jajka i dodaj resztę składników. Mieszając trzepaczką, podgrzewaj na wolnym ogniu ok. 10 min lub do momentu, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia. Przełóż do zamykanego naczynia, schłodź w lodówce. Kremem przełóż makaroniki.
MAKARONIKI są pyszne także z kremem cytrynowym.