Reklama

Reklama

Makaroniki

Z puszystym kremem pomarańczowym.

Składniki:

●białka z 3 jajek

Reklama

●4 łyżki cukru

●1,5 szkl. cukru pudru

●3/4 szklanki zmielonych migdałów

Krem:

●3 jajka

●skórka starta z 1 pomarańczy

●1/2 szkl. cukru

●1/2 szkl. soku z pomarańczy

●100 g masła

Przygotowanie:

1. Białka trzymaj ok. 24 godz. w odkrytym naczyniu w temp. pokojowej. Następnie ubij na sztywno, dodając pod koniec po łyżce cukru. Wymieszaj migdały i cukier puder. Następnie delikatnie połącz z pianą. Masę makaronikową przełóż do rękawa cukierniczego z okrągłą nasadką (ok. 1 cm). Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wyciskaj ciasteczka o śr. 2,5-3 cm, robiąc odstępy. Odstaw na godz., aby się wysuszyły. Piecz w piekarniku w 150°C ok. 8-10 min (jeśli makaroniki są większe, trzeba je piec je dłużej). Ostudź.

2. Krem: do rondla wbij jajka i dodaj resztę składników. Mieszając trzepaczką, podgrzewaj na wolnym ogniu ok. 10 min lub do momentu, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia. Przełóż do zamykanego naczynia, schłodź w lodówce. Kremem przełóż makaroniki.

MAKARONIKI są pyszne także z kremem cytrynowym.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje