Makaroniki z malinowym musem i jagodami

Te ciastka kuszą nie tylko smakiem, ale tez kolorem.

Malinowy makaronik
Malinowy makaronik123RF/PICSEL

Składniki:

  • 285 g cukru pudru
  • 130 g migdałów zmielonych w młynku
  • 3 białka
  • fiołkowa esencja
  • kilka kropel fioletowego barwnika spożywczego
  • 150 g malin
  • 75 g jagód

MASA MALINOWA:

  • 120 g  cukru pudru
  • łyżka glukozy
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 2 białka
  • 250 ml zmiksowanych malin
  • 50 ml śmietany

MASA MAŚLANA

  • 85 g masła
  • 100 g cukru pudru

Przygotowanie:

Wsyp do miski 225 g cukru pudru i 130 g mąki migdałowej. Mieszankę przesiej trzykrotnie. Ubij trzy białka, aż dwukrotnie zwiększą objętość. Nie wyłączając miksera, wsypuj powoli 60 g cukru pudru. Dodaj fiołkową esencję, a potem, ostrożnie, fioletowy barwnik spożywczy.

Wymieszaj pianę z przesianą mąką i cukrem. Umieść wszystko w cukierniczym rękawie i wyciskaj kółka o średnicy 4-5 cm na papierze do pieczenia. Odstaw na 20 minut. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut w temp. 120 st. C.

Połącz cukier, glukozę i 40 ml wody w małym garnku. Gotuj przez 5-7 minut. W misce ubij 2 białka. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, powoli wlewaj gorący syrop. Gdy całość przestygnie, jeszcze raz dobrze wymieszaj.

Zagotuj w garnuszku 50 ml malinowego purée i wsyp żelatynę. Zmniejsz ogień i mieszaj, aż składniki się połączą. Zdejmij z ognia i wlej resztę purée.

Przelej do dużej miski, dodaj ubite białka z syropem, mieszając drewnianą lub silikonową łopatką. Na koniec dołóż lekko ubitą śmietanę. Wstaw do lodówki na godzinę. Przełóż do cukierniczego rękawa.

Przygotuj masę maślaną. Ubij mikserem masło i cukier puder na gładko. Włóż do rękawa cukierniczego.

Rozłóż makaroniki. Na połowie z nich umieść nadzienie – kleks maślanej masy, po 3 maliny, a na nich kroplę musu malinowego. Przykryj pozostałymi makaronikami. Każde gotowe ciasteczko możesz udekorować kropelką maślanej masy i położyć na nich po jednej jagodzie.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas