Makaroniki z malinowym musem i jagodami
Te ciastka kuszą nie tylko smakiem, ale tez kolorem.
Składniki:
- 285 g cukru pudru
- 130 g migdałów zmielonych w młynku
- 3 białka
- fiołkowa esencja
- kilka kropel fioletowego barwnika spożywczego
- 150 g malin
- 75 g jagód
MASA MALINOWA:
- 120 g cukru pudru
- łyżka glukozy
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 2 białka
- 250 ml zmiksowanych malin
- 50 ml śmietany
MASA MAŚLANA
- 85 g masła
- 100 g cukru pudru
Przygotowanie:
Wsyp do miski 225 g cukru pudru i 130 g mąki migdałowej. Mieszankę przesiej trzykrotnie. Ubij trzy białka, aż dwukrotnie zwiększą objętość. Nie wyłączając miksera, wsypuj powoli 60 g cukru pudru. Dodaj fiołkową esencję, a potem, ostrożnie, fioletowy barwnik spożywczy.
Wymieszaj pianę z przesianą mąką i cukrem. Umieść wszystko w cukierniczym rękawie i wyciskaj kółka o średnicy 4-5 cm na papierze do pieczenia. Odstaw na 20 minut. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut w temp. 120 st. C.
Połącz cukier, glukozę i 40 ml wody w małym garnku. Gotuj przez 5-7 minut. W misce ubij 2 białka. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, powoli wlewaj gorący syrop. Gdy całość przestygnie, jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Zagotuj w garnuszku 50 ml malinowego purée i wsyp żelatynę. Zmniejsz ogień i mieszaj, aż składniki się połączą. Zdejmij z ognia i wlej resztę purée.
Przelej do dużej miski, dodaj ubite białka z syropem, mieszając drewnianą lub silikonową łopatką. Na koniec dołóż lekko ubitą śmietanę. Wstaw do lodówki na godzinę. Przełóż do cukierniczego rękawa.
Przygotuj masę maślaną. Ubij mikserem masło i cukier puder na gładko. Włóż do rękawa cukierniczego.
Rozłóż makaroniki. Na połowie z nich umieść nadzienie – kleks maślanej masy, po 3 maliny, a na nich kroplę musu malinowego. Przykryj pozostałymi makaronikami. Każde gotowe ciasteczko możesz udekorować kropelką maślanej masy i położyć na nich po jednej jagodzie.