Składniki na 6 porcji: - 1 torebka (ok.50 dag) makaronu np. świderki, kolanka rurki), - 3 strąki kolorowej papryki, - 2 papryczki chili, - 1 por, - 1 cebula, - 1 młoda cukinia, - 1 bakłażan, - 20 dag pieczarek, - 4 pomidory, - 2 szklanki śmietany 12 proc., - 3 jajka l10 dag żółtego sera, - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, - 2-3 ząbki czosnku, - 2 łyżki oleju, - 2 łyżki masła, - słodka i ostra papryka w proszku, - zioła prowansalskie, - gałka muszkatołowa, - sól i pieprz, - tłuszcz do formy Przygotowanie: 1. Warzywa i pieczarki oczyść, opłucz. Pieczarki, por i chili pokrój w plasterki, papryki w paseczki, cebulę w piórka, a bakłażan i cukinię w grubą kostkę. W garnku zagotuj posolony wrzątek. Wrzuć makaron. Ugotuj na półtwardo. Odcedź, przelej zimną wodą. 2. Ser zetrzyj. Śmietanę wymieszaj z roztrzepanymi jajkami. Dodaj ser. Przypraw gałką muszkatołową. Warzywa i pieczarki smaż 5-6 minut na rozgrzanym oleju z masłem. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Przypraw roztartym czosnkiem, mieloną papryką, ziołami, solą i pieprzem. 3. Formę posmaruj tłuszczem. Układaj na przemian warstwy makaronu i podsmażonych warzyw. Każdą warstwę polewaj mieszanką śmietany, sera i jajek. Na wierzchu zapiekanki połóż pokrojone w plastry pomidory. Piecz około 30 min w temp. 180 st. Kalkulator kalorii