Reklama

Reklama

Makaronowe sałatki pełne warzyw

Pyszne, sycące i zdrowe!

Botwinkowy miks z jajkiem

Składniki

  • 30 dag makaronu penne
  • 4 jajka
  • 1 puszka tuńczyka (kawałki w sosie własnym)
  • 3 garści młodych listków botwinki
  • 1/2 szkl. zielonych oliwek
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki jasnego miodu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • mielony biały pieprz
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

1. Sos: czosnek przeciśnij przez praskę. Utrzyj go z musztardą, sokiem z cytryny, miodem, sporą szczyptą soli i pieprzu. Dolewaj powoli oliwę, ciągle mieszając. Odstaw (nie do lodówki). 

2. W garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć makaron, ugotuj na półtwardo. Przelej go zimną wodą i zostaw na sitku, by dobrze ociekł. Listki botwinki i natkę umyj, delikatnie osusz. 

3. Ugotowany makaron, osącz, wsyp do dużej miski, dodaj osączonego z zalewy tuńczyka, oliwki i porwaną natkę. Przemieszaj, nałóż do miseczek, posyp listkami botwinki. 

4. Ugotuj jajka w koszulkach lub na półmiękko. Sałatkę skrop sosem. Do każdej miseczki włóż po jednym jajku, nacinając je. Posyp ziołami prowansalskimi i od razu podawaj.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje