Makaronowe sałatki pełne warzyw
Pyszne, sycące i zdrowe!
Botwinkowy miks z jajkiem
Sposób przygotowania
1. Sos: czosnek przeciśnij przez praskę. Utrzyj go z musztardą, sokiem z cytryny, miodem, sporą szczyptą soli i pieprzu. Dolewaj powoli oliwę, ciągle mieszając. Odstaw (nie do lodówki).
2. W garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć makaron, ugotuj na półtwardo. Przelej go zimną wodą i zostaw na sitku, by dobrze ociekł. Listki botwinki i natkę umyj, delikatnie osusz.
3. Ugotowany makaron, osącz, wsyp do dużej miski, dodaj osączonego z zalewy tuńczyka, oliwki i porwaną natkę. Przemieszaj, nałóż do miseczek, posyp listkami botwinki.
4. Ugotuj jajka w koszulkach lub na półmiękko. Sałatkę skrop sosem. Do każdej miseczki włóż po jednym jajku, nacinając je. Posyp ziołami prowansalskimi i od razu podawaj.
Penne z surimi na sałacie
Sposób przygotowania
1. Sos: majonez wymieszaj z jogurtem i musztardą. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Ew. dodaj szczyptę mielonego chili i parę kropel soku z limonki. Odstaw, by smaki składników się przeniknęły.
2. Rozmroź paluszki surimi, pokrój je wzdłuż na cienkie paski. Makaron wrzuć do osolonej wrzącej wody, ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ogórek umyj, osusz, pokrój w bardzo cienkie plasterki. Rzodkiew oczyść, opłucz, osusz, potnij w cienkie szersze paski lub cienką słomkę. Sałatę umyj i osusz. Jajka obierz ze skorupek, pokrój na ósemki. Szynkę potnij w szersze paski. Sałatę porwij na kawałki.
3. Przygotowane składniki (bez jajek) skrop sosem, przemieszaj. Włóż do lodówki na 30 minut. Dekoracyjnie ułóż pokrojone jajka.
Świderki ze szparagami
Sposób przygotowania
1. Sos: jogurt, np. grecki o zawartości tłuszczu 0%, zmiksuj z sokiem z cytryny, gałką, małą szczyptą soli i sporą pieprzu. Do sosu wmieszaj oliwę oraz szczyptę cukru lub jasnego miodu. Jeśli dodasz octu, sos lekko ściemnieje. Sos przykryj, odstaw w miejsce o temperaturze pokojowej (nie do lodówki).
2. Sałatka: szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, odkrój główki, resztę pokrój na 3-cm kawałki. Wrzuć je na osoloną i posłodzoną szczyptą cukru wodę. Gotuj przez 2 minuty, dorzuć główki szparagów. Odcedź je po niecałej minucie i przelej zimną wodą. Główki odłóż.
3. Kurczaka pokrój na kawałki. Świeży groszek wystarczy przepłukać, mrożony zblanszuj w wodzie po szparagach. Wymieszaj łodygi szparagów z resztą składników. Wmieszaj sos i przełóż do salaterki. Na wierzchu rozłóż główki szparagów. Chłodź sałatkę przez 30 minut.
Lekka nicejska bez tuńczyka
Sposób przygotowania
1. Sos: sok z cytryny wymieszaj z ziołami, bazylią, szczyptą soli i pieprzu. Gdy sól się rozpuści, dolej oliwę i energicznie ubij na gęsty sos.
2. Sałatka: ugotuj makaron w osolonym wrzątku (powinien być lekko twardawy). Szparagi umyj, odetnij twarde końce. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i włóż szparagi. Smaż 1-2 minuty, wlej wino i przykryj patelnię. Duś na małym ogniu przez 2-3 minuty. Oprósz solą i pieprzem. Zdejmij z patelni, trzymaj w cieple. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki, potnij na kawałki.
3. Pomidorki umyj i pokrój na połówki lub w plasterki. Mozzarellę osącz z zalewy, potnij w kostkę. Pomidorki, mozzarellę i duszone szparagi skrop 1/2 sosu, delikatnie przemieszaj. Delikatnie domieszaj makaron, obłóż jajkami. Resztę sosu podaj w sosjerce.
Pióra z groszkiem
Sposób przygotowania
1. Sos: jogurt zmiksuj z pokruszonym serem pleśniowym oraz obranym i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dopraw pieprzem (ew. także solą, choć ser powinien być wystarczająco słony). Taki sos nadaje się także jako dip do pokrojonych w słupki młodych warzyw.
2. Sałatka: makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przelej zimną wodą. Zagotuj 1 litr wody ze szczyptą soli. Wrzuć do niej najpierw umytą i oczyszczoną fasolkę, po 2 minutach - groszek, a po 1 minucie - różyczki brokułu. Gotuj pół minuty, odcedź. Przelej bardzo zimną wodą.
3. Makaron wymieszaj z osączonymi warzywami i sosem. Schłodź i posyp serem oraz szczypiorkiem.