Makaronowe sałatki pełne warzyw

Sałatka z jajkiem
Sałatka z jajkiem123RF/PICSEL

Botwinkowy miks z jajkiem

Składniki

  • 30 dag makaronu penne
  • 4 jajka
  • 1 puszka tuńczyka (kawałki w sosie własnym)
  • 3 garści młodych listków botwinki
  • 1/2 szkl. zielonych oliwek
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki jasnego miodu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • mielony biały pieprz
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Penne z surimi
Penne z surimi123RF/PICSEL

Penne z surimi na sałacie

Składniki

  • 30 dag makaronu penne
  • 25 dag paluszków surimi
  • 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej
  • 1/2 ogórka wężowego
  • kawałek białej rzodkwi (ok 10 cm)
  • 4 mniejsze liście sałaty rzymskiej
  • 2 plasterki szynki konserwowej
  • 2 jajka na twardo

- sos

  • 2 łyżki majonezu, najlepiej light
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarenkami gorczycy
  • po szczypcie cukru, soli, pieprzu
4 osób

Sposób przygotowania

Makaron ze szparagami
Makaron ze szparagami123RF/PICSEL

Świderki ze szparagami

Składniki

  • 40 dag ugotowanego makaronu świderki (fusilli)
  • 10 zielonych szparagów
  • 1 szkl. groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 wędzona pierś z kurczaka
  • po szczypcie soli i cukru

- sos

  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub niepełna łyżeczka octu balsamicznego
  • mała szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • cukier
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżeczki oliwy

Sposób przygotowania

Sałatka nicejska
Sałatka nicejska123RF/PICSEL

Lekka nicejska bez tuńczyka

Składniki

  • 40 dag makaronu penne lub rurki
  • 8 zielonych szparagów
  • 20 dag małych, twardych pomidorków, np. truskawkowych
  • 8 jajeczek przepiórczych lub 4 kurze
  • 1 kulka mozzarelli
  • 3 łyżki białego wina
  • oliwa
  • wiórki parmezanu

- sos

  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania

Makaron z groszkiem
Makaron z groszkiem123RF/PICSEL

Pióra z groszkiem

Składniki

  • 30 dag makaronu, np. penne lub kokardki
  • różyczki z 1/2 brokułu
  • 15 dag groszku cukrowego
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • 10 dag sera typu parmezan (najlepiej w płatkach)
  • 3 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku
  • sól

- sos

  • 25 dag jogurtu greckiego
  • 10 dag sera pleśniowego
  • 1 ząbek czosnku
  • mielony czarny pieprz
4 porcji

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?