Makaronowe sałatki pełne warzyw

Pyszne, sycące i zdrowe!

Sałatka z jajkiem
Sałatka z jajkiem123RF/PICSEL

Botwinkowy miks z jajkiem

Sposób przygotowania

1. Sos: czosnek przeciśnij przez praskę. Utrzyj go z musztardą, sokiem z cytryny, miodem, sporą szczyptą soli i pieprzu. Dolewaj powoli oliwę, ciągle mieszając. Odstaw (nie do lodówki). 

2. W garnku zagotuj posoloną wodę. Wrzuć makaron, ugotuj na półtwardo. Przelej go zimną wodą i zostaw na sitku, by dobrze ociekł. Listki botwinki i natkę umyj, delikatnie osusz. 

3. Ugotowany makaron, osącz, wsyp do dużej miski, dodaj osączonego z zalewy tuńczyka, oliwki i porwaną natkę. Przemieszaj, nałóż do miseczek, posyp listkami botwinki. 

4. Ugotuj jajka w koszulkach lub na półmiękko. Sałatkę skrop sosem. Do każdej miseczki włóż po jednym jajku, nacinając je. Posyp ziołami prowansalskimi i od razu podawaj.

Penne z surimi
Penne z surimi123RF/PICSEL

Penne z surimi na sałacie

Sposób przygotowania

1. Sos: majonez wymieszaj z jogurtem i musztardą. Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Ew. dodaj szczyptę mielonego chili i parę kropel soku z limonki. Odstaw, by smaki składników się przeniknęły. 

2. Rozmroź paluszki surimi, pokrój je wzdłuż na cienkie paski. Makaron wrzuć do osolonej wrzącej wody, ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ogórek umyj, osusz, pokrój w bardzo cienkie plasterki. Rzodkiew oczyść, opłucz, osusz, potnij w cienkie szersze paski lub cienką słomkę. Sałatę umyj i osusz. Jajka obierz ze skorupek, pokrój na ósemki. Szynkę potnij w szersze paski. Sałatę porwij na kawałki. 

3. Przygotowane składniki (bez jajek) skrop sosem, przemieszaj. Włóż do lodówki na 30 minut. Dekoracyjnie ułóż pokrojone jajka.

Makaron ze szparagami
Makaron ze szparagami123RF/PICSEL

Świderki ze szparagami

Sposób przygotowania

1. Sos: jogurt, np. grecki o zawartości tłuszczu 0%, zmiksuj z sokiem z cytryny, gałką, małą szczyptą soli i sporą pieprzu. Do sosu wmieszaj oliwę oraz szczyptę cukru lub jasnego miodu. Jeśli dodasz octu, sos lekko ściemnieje. Sos przykryj, odstaw w miejsce o temperaturze pokojowej (nie do lodówki). 

2. Sałatka: szparagi umyj, odetnij zdrewniałe końcówki, odkrój główki, resztę pokrój na 3-cm kawałki. Wrzuć je na osoloną i posłodzoną szczyptą cukru wodę. Gotuj przez 2 minuty, dorzuć główki szparagów. Odcedź je po niecałej minucie i przelej zimną wodą. Główki odłóż. 

3. Kurczaka pokrój na kawałki. Świeży groszek wystarczy przepłukać, mrożony zblanszuj w wodzie po szparagach. Wymieszaj łodygi szparagów z resztą składników. Wmieszaj sos i przełóż do salaterki. Na wierzchu rozłóż główki szparagów. Chłodź sałatkę przez 30 minut.

Sałatka nicejska
Sałatka nicejska123RF/PICSEL

Lekka nicejska bez tuńczyka

Sposób przygotowania

1. Sos: sok z cytryny wymieszaj z ziołami, bazylią, szczyptą soli i pieprzu. Gdy sól się rozpuści, dolej oliwę i energicznie ubij na gęsty sos. 

2. Sałatka: ugotuj makaron w osolonym wrzątku (powinien być lekko twardawy). Szparagi umyj, odetnij twarde końce. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i włóż szparagi. Smaż 1-2 minuty, wlej wino i przykryj patelnię. Duś na małym ogniu przez 2-3 minuty. Oprósz solą i pieprzem. Zdejmij z patelni, trzymaj w cieple. Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki, potnij na kawałki. 

3. Pomidorki umyj i pokrój na połówki lub w plasterki. Mozzarellę osącz z zalewy, potnij w kostkę. Pomidorki, mozzarellę i duszone szparagi skrop 1/2 sosu, delikatnie przemieszaj. Delikatnie domieszaj makaron, obłóż jajkami. Resztę sosu podaj w sosjerce.

Makaron z groszkiem
Makaron z groszkiem123RF/PICSEL

Pióra z groszkiem

Sposób przygotowania

1. Sos: jogurt zmiksuj z pokruszonym serem pleśniowym oraz obranym i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dopraw pieprzem (ew. także solą, choć ser powinien być wystarczająco słony). Taki sos nadaje się także jako dip do pokrojonych w słupki młodych warzyw. 

2. Sałatka: makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przelej zimną wodą. Zagotuj 1 litr wody ze szczyptą soli. Wrzuć do niej najpierw umytą i oczyszczoną fasolkę, po 2 minutach - groszek, a po 1 minucie - różyczki brokułu. Gotuj pół minuty, odcedź. Przelej bardzo zimną wodą. 

3. Makaron wymieszaj z osączonymi warzywami i sosem. Schłodź i posyp serem oraz szczypiorkiem.




Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas