Makowiec
Wersja tradycyjna i ekspresowa.
Wersja tradycyjna - składniki: 1 kg mąki, 10 dag drożdży, 1,5 szkl. mleka, 1,5 kostki masła, 2 szkl. cukru, 2 jajka + 4 żółtka, cukier wanil., sól, cytryna; masa: 50 dag maku, 2 szkl. cukru, 4 białka, 2 łyżki masła, cukier wanil., 4 łyżki skórki pomarańczowej i inne bakalie.
Zrób masę: mak zalej ciepłą wodą, gotuj godz. na małym ogniu. Osącz, zmiel 3 razy. Utrzyj z cukrem, dodaj stopione masło, cukier waniliowy, skórkę pomarańczową, bakalie i pianę z białek.
Zrób ciasto: drożdże utrzyj z cukrem, dodaj trochę ciepłego mleka i mąki, odstaw do wyrośnięcia. Resztą wrzącego mleka zaparz 1/5 mąki. Dodaj rozczyn, resztę mąki, jajka, żółtka ubite z cukrem na parze i szczyptę soli. Wyrób, wlej ciepłe masło. Dodaj cukier wanil. i skórkę z cytryny. Wyrób, aż odejdzie od ręki. Odłóż do wyrośnięcia. Rozwałkuj na 2 prostokąty, posmaruj masą, zwiń, zostaw do wyrośnięcia. Piecz 50 min (200 st C).
Wersja ekspresowa - składniki: Przygotuj ciasto: drożdże utrzyj z cukrem, dodaj trochę ciepłego mleka i mąki, odstaw do wyrośnięcia. Resztą wrzącego mleka zaparz 1/5 mąki. Dodaj rozczyn, resztę mąki i cukru, jajka, żółtka i szczyptę soli. Wyrób, wlej ciepłe masło. Dodaj cukier wanil. i skórkę z cytryny. Wyrób, rozwałkuj na 2 prostokąty, posmaruj masą, zwiń. Odłóż na 15 min.
Piecz 50 min (200 st C).