Reklama

Reklama

Makrela pod kruszonką

To danie zaskoczy cię smakiem

Czas przyrządzenia: ok. 50 min
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szkl. mleka
  • 50 dag wędzonej makreli (bez skóry oraz ości)
  • po 5 dag parmezanu oraz orzechów włoskich
  • kilka źdźbeł szczypiorku
  • 8 łyżek mąki
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • tłuszcz do posmarowania formy

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki ugotuj do miękkości w posolonej wodzie. Odcedź je i utrzyj z mlekiem na gładkie piure. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Dodaj posiekany szczypiorek. Masę rozsmaruj na spodzie natłuszczonej formy. Przykryj rybą pokrojoną na drobne kawałeczki. Parmezan zetrzyj. Orzechy drobno posiekaj. 

2. Masło wymieszaj z mąką, orzechami i serem. Dodaj sól oraz pieprz do smaku. Składniki rozcieraj palcami, aż powstaną grudki. Rybę posyp przygotowaną kruszonką. Piecz ok. 20 minut w temp. 200 st. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje