Maksymalnie puszysta babka wisząca. Zaskakująca receptura na Wielkanoc

Jak upiec doskonałą babkę wiszącą?
Jak upiec doskonałą babkę wiszącą?123RF/PICSEL

Świąteczna babka wisząca

Zobacz również:

    • 7 jajek,
    • 1 szklanka cukru,
    • szczypta soli,
    • ½ szklanki oleju,
    • ½ szklanki letniej wody,
    • świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny,
    • 1,5 szklanki mąki pszennej,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Jak przygotować domową babkę wiszącą?

    Sekretem udanej babki wiszącej jest pieczenie jej na butelce
    Sekretem udanej babki wiszącej jest pieczenie jej na butelce123RF/PICSEL
    1. Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek i wrzucenia ich do osobnych miseczek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
    2. Kiedy białka będą już mocno puszyste, dodajemy połowę porcji cukru i miksujemy do momentu, aż całkowicie się rozpuści, a białka zaczną lśnić.
    3. Do żółtek wsypujemy drugą porcję cukru i ubijamy na jasną masę przez ok. 10 minut. Po tym czasie, cały czas miksując, wlewamy wolnym strumieniem olej, wodę i sok z cytryny.
    4. Na tym etapie masa będzie dość rzadka. W kolejnym etapie możemy przejść do przesiania mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszania całości łyżką lub szpatułką.
    5. Pod koniec dodajemy do masy ubite białka, najlepiej zrobić to w trzech częściach. Babkę wiszącą przelewamy do specjalnej formy lub zwykłej blaszki. W obu przypadkach w środek warto włożyć szklany słoik.
    6. Ważne, by formy niczym nie smarować, ani nie wykładać papierem do pieczenia. Blaszka powinna być świeżo umyta, wytarta i wysuszona.
    7. Przełożone do formy ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z ustawioną funkcją grzanie góra-dół.
    8. Babkę wiszącą pieczemy przez 40-45 minut lub do uzyskania suchego patyczka. Upieczoną babkę natychmiast wyjmujemy z piekarnika i odwracamy do góry.
    9. Świeżo upieczona babka w formie powinna wisieć na postawionym słoiku. Dzięki takiemu zabiegowi podczas stygnięcia nabierze sprężystości, a przy tym zachowa puszystość i wilgotność.
    10. Całkowicie wystudzoną babkę wyjmujemy z formy, przekładamy na półmisek i dowolnie dekorujemy. W tym celu możemy wykorzystać cukier puder lub przygotować domowy lukier.

    Dlaczego babka wisząca opada?

    „Ewa gotuje”: Babka czekoladowa z lukrem pomarańczowymPolsatPolsat