Aromatyczna i pyszna. Babka z rozmarynem zaskoczy gości na Wielkanoc
Wielkanocna babka to bez wątpienia jeden z kulinarnych symboli tych świąt. I choć przepisów na ciasto jest wiele, to tym razem przedstawiamy babkę w niecodziennym wydaniu, bo z dodatkiem ziół. Mowa o rozmarynie, który nada babce niesamowitego smaku i aromatu. Zatem do dzieła.
Rozmaryn przeważnie dodawany jest do różnego rodzaju potraw mięsnych, wzbogacając potrawę o charakterystyczny zapach, ale i podkręcając walory smakowe. A gdyby tak zioło wykorzystać do pieczenia wielkanocnej babki? Co więcej - użyć również majonezu i limonki?
Nie musicie się zastanawiać, co może wyniknąć z takiego połącznia, ponieważ z tym przepisem ciasto na pewno będzie obłędnie smakować.
Warto wiedzieć: Świąteczna oferta Magdy Gessler dla bogaczy. Cena babki wielkanocnej przyprawia o zawrót głowy
Babka wielkanocna z rozmarynem - składniki
Do przygotowania babki wielkanocnej potrzebujemy następujących składników:
Ciasto:
- masło,
- 3-4 gałązki rozmarynu,
- 2 limonki,
- 4 jajka,
- sól,
- 150g cukru,
- 150g mąki pszennej,
- 70g mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki majonezu.
Lukier:
- 1 białko jajka,
- 1 szklanka cukru pudru,
- dwie limonki.
Babka wielkanocna z rozmarynem - przepis
Przygotowanie babki wielkanocnej z rozmarynem zaczynamy od dokładnego nasmarowania formy do ciasta masłem. Świeży rozmaryn myjemy i odrywamy listki, które wykorzystamy w przepisie. Listki siekamy lub rozrabiamy w moździerzu.
Limonki dokładnie myjemy i z jednej ścieramy na tarce skórkę. Skórkę należy ścierać bez znajdującej się tuż pod nią białej błonki, która jest gorzka. Następnie z tej samej limonki wyciskamy sok.
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka przekładamy do naczynia, dodajemy szczyptę soli i ubijamy do powstania piany. Pod konie ubijania dodajemy cukier. Do naczynia z ubitym białkiem dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy.
Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy, a następnie łączymy z ubitym białkiem wymieszanym z żółtkami. Dodajemy majonez, rozmaryn i startą skórkę z limonki. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy i tak przygotowanym ciastem wykładamy formę do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. i pieczemy przez ok. 40 minut.
Czas na przygotowanie lukru do naszej babki wielkanocnej. W tym celu do naczynia przekładamy białko jajka, wlewamy sok z limonki i wsypujemy cukier puder. Dokładnie mieszamy i tak przygotowanym lukrem polewamy upieczoną babkę.