Maksymalnie puszysta babka wisząca. Zaskakująca receptura na Wielkanoc
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Babka drożdżowa czy piaskowa to tradycyjne, ale dla wielu osób już nieco nudne propozycje na wielkanocnym stole. Jeśli jednak nie wyobrażamy sobie świętowania bez tego rodzaju wypieku, wypróbujmy nietypową babkę wiszącą. Jak ją przygotować? Podpowiadamy.
Spis treści:
Świąteczna babka wisząca
Sekretem wiszącej babki wielkanocnej jest to, że po wyjęciu z piekarnika, ciasto odwracamy do góry nogami i tak pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Zapewniamy, że nawet wytrawni cukiernicy zachwycają się smakiem tej nietypowej babki.
Składniki na babkę wiszącą
- 7 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- szczypta soli,
- ½ szklanki oleju,
- ½ szklanki letniej wody,
- świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Jak przygotować domową babkę wiszącą?
- Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek i wrzucenia ich do osobnych miseczek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
- Kiedy białka będą już mocno puszyste, dodajemy połowę porcji cukru i miksujemy do momentu, aż całkowicie się rozpuści, a białka zaczną lśnić.
- Do żółtek wsypujemy drugą porcję cukru i ubijamy na jasną masę przez ok. 10 minut. Po tym czasie, cały czas miksując, wlewamy wolnym strumieniem olej, wodę i sok z cytryny.
- Na tym etapie masa będzie dość rzadka. W kolejnym etapie możemy przejść do przesiania mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszania całości łyżką lub szpatułką.
- Pod koniec dodajemy do masy ubite białka, najlepiej zrobić to w trzech częściach. Babkę wiszącą przelewamy do specjalnej formy lub zwykłej blaszki. W obu przypadkach w środek warto włożyć szklany słoik.
- Ważne, by formy niczym nie smarować, ani nie wykładać papierem do pieczenia. Blaszka powinna być świeżo umyta, wytarta i wysuszona.
- Przełożone do formy ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C z ustawioną funkcją grzanie góra-dół.
- Babkę wiszącą pieczemy przez 40-45 minut lub do uzyskania suchego patyczka. Upieczoną babkę natychmiast wyjmujemy z piekarnika i odwracamy do góry.
- Świeżo upieczona babka w formie powinna wisieć na postawionym słoiku. Dzięki takiemu zabiegowi podczas stygnięcia nabierze sprężystości, a przy tym zachowa puszystość i wilgotność.
- Całkowicie wystudzoną babkę wyjmujemy z formy, przekładamy na półmisek i dowolnie dekorujemy. W tym celu możemy wykorzystać cukier puder lub przygotować domowy lukier.
Dlaczego babka wisząca opada?
Jeśli mamy doświadczenie w domowych wypiekach, widok najpierw wyrośniętej, a później opadającej babki może być powodem do niepokoju. Przyczyn takiego stanu rzeczy możemy szukać w kilku czynnikach. Pierwszy błąd wiąże się ze zbyt długim lub za krótkim czasem miksowania składników. Pobieżne wymieszanie składników sprawia, że masa jest nieodpowiednio napowietrzona, a co za tym idzie - nie będzie miała szansy wyrosnąć.
Podczas przygotowywania ciasta na babkę można jednak przesadzić w drugą stronę. Przeciąganie miksowania na kolejne minuty zakończy się uzyskaniem zbyt zwartej konsystencji ciasta, która co prawda na początku wyrośnie, ale w krótkim czasie zapadnie się do środka. Nie w każdym przepisie jasno określa się całkowity czas miksowania, jednak bazę jajeczną warto ubijać ok. 10 minut.