Malakoffs

Szwajcarski przysmak z serem.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL
  • 300 g sera Greyerzer
  •  3łyżki + 200 ml wytrawnego białego wina
  • pieprz
  • 150 g mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 l oleju
  • 2 białkaPrzygotowanie:

Ser pokroić na 16 słupków (ok 5 cm długości). Skropić 3 łyżkami wina, doprawić pieprzem i odstawić na 1,5 godziny. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Wlać 200 ml wina i wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto. Odstawić na godzinę. Do ciasta dodać łyżkę oleju. Białka ubić na sztywna masę i również wmieszać do ciasta. Kawałki sera osączyć na ręczniku papierowym, a następnie obtaczać w cieście. Olej rozgrzać w rondlu i smażyć malakoffsy porcjami po 3-4 sztuki. Osączać nadmiar tłuszczu na ręcznikach papierowych.


Czas przygotowania 40 minut

Jedna porcja zawiera 670 kJ/160 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas