Maliny: Pomogą zrzucić zbędne kilogramy i zadbają o serce

Znakomite w smaku, soczyste maliny, których znakiem rozpoznawczym jest przepiękna barwa, mogą śmiało konkurować z truskawką. Przynajmniej pod względem właściwości odżywczych. Nie tylko dostarczą niezbędnych witamin i składników mineralnych, ale jednocześnie pomogą nam zrzucić zbędne kilogramy, wzmocnią odporność; zadbają o zdrowie serca i odpowiednią kondycję naszych kości, ścięgien oraz naczyń krwionośnych, jak i naturalnie spowolnią procesy starzenia. Sprawdźmy, dlaczego jeszcze warto włączyć do diety apetyczne maliny.

article cover
©123RF/PICSEL

Maliny a zbędne kilogramy

©123RF/PICSEL

Solidna porcja błonnika i niska zawartość tłuszczy sprawiają, że maliny doskonale zaspokajają głód, nie dostarczając przy tym nadprogramowych kalorii. Ponadto stanowią bogate źródło potasu i wody, dzięki czemu w sposób naturalny zapobiegają odwodnieniu i towarzyszącym mu nieprzyjemnym dolegliwościom.

Maliny doskonałe dla cukrzyków

Keton malinowy (rheosmin), tiliroside, fruktoza, wysokie stężenie błonnika i niski indeks glikemiczny malin sprawiają, że są one doskonałą przekąską dla diabetyków i wszystkich tych, którzy muszą zwracać uwagę na poziom cukru we krwi.

Maliny a zdrowie oczu

Maliny fenomenalnie wpływają też na nasz wzrok. Zawarte w nich przeciwutleniacze, takie jak witamina A czy C, fenole oraz kwas ellagowy stymulują produkcję płynnej substancji, która naturalnie chroni nasze oczy przed pojawieniem się efektu tak zwanego "suchego oka".

Maliny naturalnie wzmacniają odporność

©123RF/PICSEL

Solidna porcja witaminy C sprawia, że maliny bardzo korzystnie wpływają na nasz układ immunologiczny i naturalnie chronią nas przed pojawieniem się różnego rodzaju infekcji. Ponadto witamina C stymuluje proces oczyszczania krwi i wspólnie z obecnymi w malinach przeciwutleniaczami spowalnia procesy starzenia się - zwłaszcza te, którym poddaje się nasza skóra.

Maliny poprawiają nasz nastrój i wspomagają pamięć

Regularne jedzenie bogatych we flawonoidy malin stymuluje pracę naszego mózgu i pomaga ograniczyć proces pogarszania się naszych zdolności poznawczych, będących efektem starzenia. Co więcej, przeprowadzone badania wykazały, że obecna w tych smacznych owocach antocyjanina działa w synergii z kwercetyną i zapobiega utracie pamięci.

Maliny a serce i naczynia krwionośne

©123RF/PICSEL

Maliny bardzo korzystnie wpływają na pracę naszego serca i naturalnie chronią naczynia krwionośne. Znajdziemy w nich między innymi mangan, miedź i żelazo, które są niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Z kolei potas, którego w solidnych dawkach dostarczają nam te smaczne owoce, naturalnie reguluje ciśnienie krwi i bicie serca, a witamina C regeneruje komórki i pomaga zachować w zdrowiu nasze kości, ścięgna i naczynia krwionośne.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas