Maliny: Pomogą zrzucić zbędne kilogramy i zadbają o serce
Znakomite w smaku, soczyste maliny, których znakiem rozpoznawczym jest przepiękna barwa, mogą śmiało konkurować z truskawką. Przynajmniej pod względem właściwości odżywczych. Nie tylko dostarczą niezbędnych witamin i składników mineralnych, ale jednocześnie pomogą nam zrzucić zbędne kilogramy, wzmocnią odporność; zadbają o zdrowie serca i odpowiednią kondycję naszych kości, ścięgien oraz naczyń krwionośnych, jak i naturalnie spowolnią procesy starzenia. Sprawdźmy, dlaczego jeszcze warto włączyć do diety apetyczne maliny.

Składniki
Maliny a zbędne kilogramy

Solidna porcja błonnika i niska zawartość tłuszczy sprawiają, że maliny doskonale zaspokajają głód, nie dostarczając przy tym nadprogramowych kalorii. Ponadto stanowią bogate źródło potasu i wody, dzięki czemu w sposób naturalny zapobiegają odwodnieniu i towarzyszącym mu nieprzyjemnym dolegliwościom.
Maliny doskonałe dla cukrzyków
Keton malinowy (rheosmin), tiliroside, fruktoza, wysokie stężenie błonnika i niski indeks glikemiczny malin sprawiają, że są one doskonałą przekąską dla diabetyków i wszystkich tych, którzy muszą zwracać uwagę na poziom cukru we krwi.
Maliny a zdrowie oczu
Maliny fenomenalnie wpływają też na nasz wzrok. Zawarte w nich przeciwutleniacze, takie jak witamina A czy C, fenole oraz kwas ellagowy stymulują produkcję płynnej substancji, która naturalnie chroni nasze oczy przed pojawieniem się efektu tak zwanego "suchego oka".
Składniki
Maliny naturalnie wzmacniają odporność

Solidna porcja witaminy C sprawia, że maliny bardzo korzystnie wpływają na nasz układ immunologiczny i naturalnie chronią nas przed pojawieniem się różnego rodzaju infekcji. Ponadto witamina C stymuluje proces oczyszczania krwi i wspólnie z obecnymi w malinach przeciwutleniaczami spowalnia procesy starzenia się - zwłaszcza te, którym poddaje się nasza skóra.
Maliny poprawiają nasz nastrój i wspomagają pamięć
Regularne jedzenie bogatych we flawonoidy malin stymuluje pracę naszego mózgu i pomaga ograniczyć proces pogarszania się naszych zdolności poznawczych, będących efektem starzenia. Co więcej, przeprowadzone badania wykazały, że obecna w tych smacznych owocach antocyjanina działa w synergii z kwercetyną i zapobiega utracie pamięci.
Składniki
Maliny a serce i naczynia krwionośne

Maliny bardzo korzystnie wpływają na pracę naszego serca i naturalnie chronią naczynia krwionośne. Znajdziemy w nich między innymi mangan, miedź i żelazo, które są niezbędne do produkcji czerwonych krwinek. Z kolei potas, którego w solidnych dawkach dostarczają nam te smaczne owoce, naturalnie reguluje ciśnienie krwi i bicie serca, a witamina C regeneruje komórki i pomaga zachować w zdrowiu nasze kości, ścięgna i naczynia krwionośne.