Mama podawała je zamiast makaronu. Grysikowe kluski do rosołu

Jak przygotować kluski grysikowe do rosołu?
Jak przygotować kluski grysikowe do rosołu?123RF/PICSEL

Czym jest grysik?

Zobacz również:

    Kluseczki grysikowe - przepis

    Kasza manna posłuży jako baza do pysznych kluseczek
    Kasza manna posłuży jako baza do pysznych kluseczek123RF/PICSEL
    • 6-7 łyżek kaszy manny
    • 1 łyżeczka masła
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    1. Jajko delikatnie rozbijamy, a następnie oddzielamy białka od żółtek. Białko doprawiamy szczyptą soli i ubijamy na sztywną pianę. Do ubitego białka wlewamy żółtko oraz dosypujemy kaszę mannę i delikatnie mieszamy.
    2. Powstałą masę wykładamy łyżką na gotujący się rosół, a po dwóch minutach odwracamy na drugą stronę i podgrzewamy jeszcze przez 1,5 minuty.

    Jakie dodatki do rosołu?

    „Ewa gotuje”: Rosół na kaczcePolsatPolsat