Mandarynkowo-serowy

Połączenie tych smaków jest naprawdę wyjątkowe. Wykorzystaj nasz przepis na tort mandarynkowo-serowy.

Ten tort szczególnie smakuje w upalne dni
Ten tort szczególnie smakuje w upalne dni 123RF/PICSEL

Skład na 16 porcji:

  • 150 g mąki
  • 125 g cukru
  • 150 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 250 g bitej śmietany
  • 250 g serka
  • 2 puszki mandarynek
  • 3 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Mieszamy mąkę, 50 g cukru, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodajemy pokrojone masło i żółtka, krótko zagniatamy. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy nią dno tortownicy, dziurkujemy widelcem. Pieczemy 12-15 minut w 200ºC. W ten sam sposób pieczemy drugi placek. Oba zostawiamy do ostygnięcia. Jeden nacinamy od środka na 16 trójkątów, żeby później łatwiej było kroić tort na kawałki.

2. Mandarynki odcedzamy z zalewy. Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie. Ser mieszamy z 75 g cukru i sokiem z cytryny. Dodajemy żelatynę i partiami bitą śmietanę, mieszamy. Na koniec wsypujemy 3/4 odsączonych mandarynek i łączymy z kremem.

3. Na spód tortownicy kładziemy placek ciasta. Wykładamy krem, wyrównujemy i przykrywamy plackiem z nacięciami, dociskamy. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

4. Tuż przed podaniem tort dekorujemy cząstkami osączonych z zalewy mandarynek.

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas