Mandarynkowo-serowy
Połączenie tych smaków jest naprawdę wyjątkowe. Wykorzystaj nasz przepis na tort mandarynkowo-serowy.
Skład na 16 porcji:
- 150 g mąki
- 125 g cukru
- 150 g masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki żelatyny
- 250 g bitej śmietany
- 250 g serka
- 2 puszki mandarynek
- 3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
1. Mieszamy mąkę, 50 g cukru, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodajemy pokrojone masło i żółtka, krótko zagniatamy. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Ciasto dzielimy na 2 części. Jedną rozwałkowujemy i wykładamy nią dno tortownicy, dziurkujemy widelcem. Pieczemy 12-15 minut w 200ºC. W ten sam sposób pieczemy drugi placek. Oba zostawiamy do ostygnięcia. Jeden nacinamy od środka na 16 trójkątów, żeby później łatwiej było kroić tort na kawałki.
2. Mandarynki odcedzamy z zalewy. Żelatynę moczymy w ciepłej wodzie. Ser mieszamy z 75 g cukru i sokiem z cytryny. Dodajemy żelatynę i partiami bitą śmietanę, mieszamy. Na koniec wsypujemy 3/4 odsączonych mandarynek i łączymy z kremem.
3. Na spód tortownicy kładziemy placek ciasta. Wykładamy krem, wyrównujemy i przykrywamy plackiem z nacięciami, dociskamy. Wstawiamy do lodówki na godzinę.
4. Tuż przed podaniem tort dekorujemy cząstkami osączonych z zalewy mandarynek.